Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Složili se sa županom

Trebamo novu Mrežu hitne medicine!

hitna
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
Župan Stjepan Kožić uputit će i Ministarstvu zdravstva novi zahtjev za izmjenu i dopunu Mreže i tražiti dodatnih 15 T1 timova

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i načelnici sedam susjednih općina susreli su se kako bi dogovorili sufinanciranje hitne medicine za područje Zaprešića i okolnih općina dok se ne izmijeni Mreža hitne medicine. Do donošenja izmjena i dopuna Mreže hitne medicine, tijekom dana i noći osigurat će se nazočnost dva T1 tima, što podrazumijeva nazočnost dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću. Za ove potrebe osigurat će se dodatnih 500.000 kuna koji su potrebni do kraja godine, s time da će pola iznosa financirati Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i spomenute općine. Zaprešić će tako imati na raspolaganju 10 liječnika odnosno dva u svakoj smjeni. Novi način organizacije hitne medicine u Zaprešiću počinje od 10. rujna. Osim toga, Zaprešić i spomenute okolne općine zajednički će sufinancirati rad dodatne dvije medicinske sestre kako bi vrata hitne u Zaprešiću bila otvorena 24 sata dnevno, za što će se osigurati 200.000 kuna.

– Zajednički smo se dogovorili i složili s predloženim načinom sufinanciranja hitne medicinske pomoći kao i rada dodatnih medicinskih sestara kako bi vrata hitne medicine u Zaprešiću uvijek bila otvorena. Ovo je samo nastavak kontinuiranog ulaganja u poboljšanje zdravstvenog sustava – izjavio je gradonačelnik Turk. Također, župan Stjepan Kožić uputit će i Ministarstvu zdravstva novi zahtjev za izmjenu i dopunu Mreže hitne medicine kojom će se za područje Zagrebačke županije tražiti dodatnih 15 T1 timova. Takav prijedlog Kožić će uputiti i prema Županijskoj skupštini koja će po donošenju odluke svoju inicijativu također uputiti Ministarstvu zdravstva.

Zagrebačka je županija do 2016. godine imala svega 30 T1 timova hitne medicine za cijelo svoje područje, a župan Kožić u više je navrata  upozoravao na nepravdu koja je takvom Mrežom nanesena stanovnicima Zagrebačke županije.

– Od 2012. do 2016. godine uvjeravao sam ministre Ostojića, Vargu, Nakića i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grbu Bujević da imamo neodrživu situaciju. I na kraju ponovno nismo dobili broj timova koliko smo tražili već je Zagrebačka županija iz svog proračuna izdvajala znatna sredstva, a isto su činili i mnogi gradovi i općine. Sada se postavlja situacija kao da je potrebno samo napisati dopis i dobiješ ono što je potrebno, a svi mi znamo da situacija nije ni približno takva – izjavio je župan.

Katastar Javni poziv Milijun kuna za izmjere katastra