Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Đurđevac

Na Picokijadi se bira najljepši pijetao Podravine

Picokijada
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Prikaz legende o Picokima na tekst Vida Baloga režira ove godine Krešimir Dolenčić, rođeni Đurđevčanin

Nije lako bilo Ulami-begu priznati poraz pred vratima starog grada Đurđevca. Bilo je to, prema legendi, u 16. stoljeću, kad su Osmanlije dugotrajnom opsadom i izgladnjivanjem pokušali stanovnike natjerati na predaju. I kad se već ponadao da je kraj opsade blizu, domišljati su Đurđevčani preko zidina iz topa ispalili posljednjeg pijetla (picoka). Ulama-beg zaključio je da hrane imaju na pretek pa se povukao uz kletvu: “A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će Picoki!”

Stari grad Potpisan ugovor Muzej 'Riznica Međimurja' bit će otvoren do 2020.

U Đurđevcu se u čast toj bitki posljednjih pedeset godina organizira Picokijada, koja će ove jubilarne godine od 29. lipnja do 1. srpnja biti sadržajno najbogatija dosad - od koncerata estradnih zvijezda poput Petra Graše, S.A.R.S.-a i Massima, četrdesetak priredbi, gastronomskih natjecanja i sajma rukotvorina do streličarskog turnira, izložbe pijetlova i izbora najljepšeg pijetla Podravine.

– Rijetko tko u Hrvatskoj nije čuo za Picokijadu i za scensku izvedbu legende o Picokima. Ove smo godine pripremili nešto uistinu posebno, a u ovogodišnjem programu sudjelovat će rekordnih 2500 ljudi – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči. Prikaz legende o Picokima, s 300 statista, kulturnih amatera Podravine i regije, na tekst Vida Baloga ove će godine režirati Krešimir Dolenčić, rođeni Đurđevčanin.

Na Picokijadi se očekuje oko 30.000 posjetitelja.

Dino Posavec Čakovčanin Dino Posavec Priručnik za edukaciju vozača i smanjenje broja prometnih nesreća