Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Poticanje poljoprivrede iz gradskog i europskog proračuna

Na području Novske kroz mjere ruralnog razvoja uloženo više od 20 milijuna kuna

Foto: Grad Novska
Uskoro će se natječajem raspodijeliti 200 hektara poljoprivrednih površina na novljanskom području, a mnogi OPG-i i tvrtke nabavili su EU sredstvima poljoprivrednu mehanizaciju

Na području Grada Novske kroz programe potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju, malom i srednjem poduzetništvu za vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, i u protekloj godini osigurana su bespovratna sredstva. Tako je ukupno 13 mjera potpore usmjereno na razvoj stočarstva, za povećanje matičnog stada, sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja, veterinarskih usluga te za razvoj pčelarstva. Sredstva su kroz Javne natječaje odobrena za 95 OPG-a. Mjere su rezultirale povećanjem broja grla životinja, a sufinancirana je i kupnja prihrane za pčele.

SASTANAK GRADONAČELNIKA S MINISTROM BUTKOVIĆEM Cilj je što skorija gradnja drugog kolosijeka pruge Zagreb – Novska

Za mlade poljoprivrednike

Grad Novska poticao je i povećanje površina za uzgoj trajnih nasada voća, ljekovitog, aromatičnog i krmnog bilja, ekološka proizvodnja i sufinanciranje police osiguranja usjeva.

– Na području Grada Novske od 2018. godine do danas kroz mjere ruralnog razvoja uloženo je ukupno 20.035,334,82 kune od čega je 4 milijuna uloženo u razvoj poljoprivrednih gospodarstava predvođenih mladim poljoprivrednicima – ističu u Razvojnoj agenciji NORA.

– Vrlo je važno da smo jedan od prvih gradova koji je krenuo s Programom raspolaganja Državnim poljoprivrednim zemljištem. Pripremili smo svu proceduru, donijeli sve odluke, a Ministarstvo poljoprivrede dalo je svoju suglasnost i, nakon konačnog pregleda od strane Državnog odvjetništva, očekujemo da ćemo ovih dana dati na raspolaganje više od 200 hektara zemljišta koje do sada nije bilo u funkciji – dodao je gradonačelnik Marin Piletić.

Uz podršku Razvojne agencije Grada Novske-NORA i Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije-SIMORA poljoprivrednicima je omogućeno korištenje mjera za ruralni razvoj za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, ulaganje u rast i diversifikaciju malih poljoprivrednih gospodarstava te zbrinjavanje nusproizvoda iz poljoprivrede u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

KUTINA Tko ima mirovinu do 1000 kn dobiva 400 kn uskrsnice, a 300 kn za one koji imaju do 2000 kn

Povećanje konkurentnosti

Mjerama ruralnog razvoja značajna unapređenja imala je i novljanska Korina proizvodnja d.o.o.

– Uz stručnu podršku Razvojne agencije Grada Novske (NORA) realizirali smo putem LAG-a kroz mjeru 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, što će bitno utjecati na povećanje konkurentnosti vlastite ratarske proizvodnje – rekla je Ljubica Novota, direktorica tvrtke