Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Najveća manifestacija

Na Porcijunkulovo po oprost od grijeha i zabavu za sve

Porcijunkulovo
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Gvardijan Franjevačkog samostana Željko Železnjak podsjetio je da je porcijunkulski oprost posebna milost

Završilo je 54. Porcijunkulovo, najveća međimurska manifestacija. Još se zbraja koliko je posjetitelja u sedam dana prošetalo čakovečkim ulicama i kakvi su financijski učinci. Bilo je i ove godine negodovanja zbog parkiranja, odabira glazbenika, cijena pića i langoša, te usporedbi sa Špancirfestom, no opći je dojam da je riječ o manifestaciji koja je Međimurju i Čakovcu itekako potrebna, a sve ostalo je stvar osobnih ukusa.

Porcijunkulovo Čakovec Šareni kišobrani povodom Porcijunkulova

Oduševljeni gosti

– Raznovrstan glazbeni program u kojem je sudjelovalo puno mladih ljudi na ulicama grada i koncertne poslastice u predivnom prostoru Perivoja Zrinski, samo su dio onog što je Porcijunkulovo ponudilo posjetiteljima. Kao i svake godine, naše smo najmlađe razveseljavali brojnim igraonicama, pričaonicama i predstavama. Grad je bio prepun izlagača, a posebno nas raduje velik broj tradicijskih obrta, koji su predstavili pletenje košara, mlaćenje žita, izradu pletiva na starom tkalačkom stolu, licitare i drugo. Prelijepa cvjetna dvorišta, kao i kutak za odmor uz Turistički ured, uz lagani šum raznobojnih kišobrana, oduševili su posjetitelje. Kafići u centru grada s raznovrsnim glazbenim programom bili su otvoreni do kasno u noć, a bogata ponuda jela i pića zaokružila je cijelu priču – kaže Boška Ban Vlahek iz gradskog Turističkog ureda.

Teo Petričević kaže da je kroz udrugu pokrenutu 2003. prošlo na stotine volontera i suradnika Primjer u Hrvatskoj "Punk poduzetnici" društvo su 15 godina mijenjali nabolje

Porcijunkulovo je, prije svega, vjerska manifestacija u čast Gospi od Anđela, župnom blagdanu župe sv. Nikole biskupa. Prema predaji, 2. kolovoza 1208. sveti Franjo je doživio obraćenje u crkvici sv. Marije od Anđela, mjestu potpunog oprosta od vremenitih kazni. I Čakovec slavi Porcijunkulovo programom koji povezuje vjerske i svjetovne sadržaje. Gvardijan Franjevačkog samostana Željko Železnjak podsjetio je da je porcijunkulski oprost posebna milost koju je papa zajamčio sv. Franji na njegov zahtjev. Misno slavlje u Čakovcu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon misnog slavlja na Franjevačkom trgu održana je humanitarna akcija "Doživite najveću međimursku pogaču". Podijeljeno je 1500 komada pogače od jabuke, maka i tikve, a prikupljeni novac namijenjen je Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Spomenka i Mario najsimpatičniji

Gradonačelnik Stjepan Kovač i Boška Ban Vlahek podijelili su nagrade izlagačima u šest kategorija. Za najsimpatičnije mjesto izlaganja nagrađena je Jelena Filipašić iz Ludbrega, za najkreativnije obrt Pošpaić iz Šemovca, najsimpatičnija izlagačica je Spomenka Sarač iz Čakovca, a najsimpatičniji izlagač Mario Vadlja iz Murskog Središća. Nagrade za očuvanje tradicije u kategoriji starih zanata osvojili su Lovro Pergar iz Zasadbrega, Štefanija Pertlik iz Dunjkovca i Košaraštvo Pogorelec iz Kotoribe. Posebnu nagradu Grada Čakovca osvojili su članovi Gradskog društva Crveni križ Čakovec. Koncerte su održali Nina Badrić, Žiga, Massimo, Crvena jabuka, 4 tenora, Zvonko Bogdan i Tony Cetinski.

Humanitarni sajam u Požegi Humanost u Požegi Učenici opremili kuhinju u Liberiji dječji vrtić Projekt koji kopiraju i drugi Rekordan broj učenika na ljetnim kampovima i radionicama