Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Humanost u Požegi

Učenici opremili kuhinju u Liberiji

Humanitarni sajam u Požegi
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Niz je akcija koje provode učenici OŠ Antuna Kanižlića i iz tog razloga Grad Požega dodijelio im je povelju humanosti

Učenici požeške OŠ Antuna Kanižlića poznati su po svom humanitarnom radu. Zajedno s učiteljima redovito organiziraju cijeli niz akcija na kojima su u proteklih nekoliko godina prikupili više od 100 tisuća kuna pomoći. Ima tu i puno malih stvari pa su tako nedavno razbili školsku kasicu prasicu kako bi jednoj učenici kupili naočale, a učenicima japanke za ljetovanje.

Poduzetnički inkubator u Požegi Gradi se Poduzetnički inkubator vrijedan 18,6 milijuna kuna Prvi inkubator za mlade poduzetnike

Jednom su prilikom za svega sat i pol prikupili 1200 kuna za cipele i nužne potrepštine učeniku koji je s majkom morao otići iz grada, a jednog se učenika toliko dojmila priča o djeci iz SOS sela da im je od svog džeparca od 500 kuna sam kupio nove igračke. Iz tog razloga Grad Požega dodijelio im je Povelju humanosti.

– Sretna sam što smo dobili tu nagradu zbog sve te djece, učitelja i roditelja koji, kad su u pitanju humanitarni projekti, ne pitaju za vrijeme i ostaju koliko god treba. Taj duh humanosti kod nas je toliko raširen i oni to rade tako intenzivno da je to teško i zamisliti – kaže Marija Samardžija, ravnateljica škole.

Požeški osnovci posebno su senzibilni za prikupljanje sredstava za najsiromašnije vršnjake, pa su tako još 2012. s udrugom Marijini obroci pokrenuli akciju “Gladnoj djeci za školski obrok”. Opremili su i postali stalni donatori jedne školske kuhinje u Liberiji koja hrani 250 učenika. U sklopu tog projekta jučer su u suradnji s volonterima u školskom dvorištu organizirali tradicionalni humanitarni Sajam rabljenih očuvanih stvari. – Dobrota i sreća su zarazne. Ne radi se tu o milosrđu, već o suosjećanju i solidarnosti – dodala je ravnateljica.

Obrok u školi U Požeškoj županiji Osigurani školski obroci za 550 učenika u potrebi