Izbornik
Naslovnica Županije
Projekt županije među tri najbolja u kategoriji održive tranzicije

Na pravom putu prema modernoj i održivoj poljoprivredi

Projekt Zagrebačke županije "Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače" ušao je u završnicu natjecanja
Foto: Zagrebačka županija

Više od 800 sudionika iz cijele Europe sudjelovalo je od 13. do 15. studenoga u Bilbau na godišnjoj Skupštini malih i srednjih poduzetnika i konferenciji "Promicanje poduzetništva: pokretanje malog i srednjeg gospodarstva i start-upova Europe prema održivoj budućnosti", održanoj pod pokroviteljstvom španjolskog presjedanja Vijećem Europske unije i Europske komisije. U sklopu konferencije održana je i svečana dodjela Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023., a projekt Zagrebačke županije "Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače" ušao je u završnicu natjecanja te se plasirao među tri najbolja projekta u kategoriji održive tranzicije.

U spomenutoj kategoriji do finala su došli projekti Zagrebačke županije kao predstavnika Republike Hrvatske, Nizozemske i Francuske, a pobjedu je odnio projekt Francuske "Greentech Procurement Accelerator". Inače, nagrada EEPA pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. Ove godine od 301 projekta koji su sudjelovali na nacionalnim natjecanjima u 30 zemalja ukupno 55 projekata probilo se na europsku razinu natjecanja, uključujući sedam projekata u kategoriji održive tranzicije u kojoj se natjecala Zagrebačka županija.

– Naš projekt prepoznat je od europskog žirija i svrstan je među tri najuspješnija u kategoriji održive tranzicije zajedno s projektima Nizozemske i Francuske. Iako nismo dobili nagradu, ponosni smo jer smo došli do same završnice natjecanja, i to u društvu itekako snažne konkurencije – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović te je naglasio kako je Županija ovime dobila potvrdu da je na pravom putu prema izgradnji moderne, ekološke i održive poljoprivrede, koja ima pozitivan utjecaj na okoliš, lokalnu zajednicu i očuvanje poljoprivredne proizvodnje.

Prigodnim programom udruga Vinkovački šokački rodovi obilježila je 20 godina rada i djelovanja 20. godina rada udruge Vinkovački šokački rodovi Ponosimo se svojim običajima, a tuđe poštujemo Svoje zanate na Srednjovjekovnom sajmu predstavit će kovači, lončari, košaraši, stolari, brusači, rakijaši, pekari, mesari, slikari i drugi Stotinjak izlagača u Koprivnici Na Srednjovjekovnom adventu i sudionici iz Venezuele Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez U Gospodarskom centru OBŽ-a Najbolji kuhari, slastičari i konobari predstavili vještine i više od 500 jela