Izbornik
Naslovnica Županije
U Gospodarskom centru OBŽ-a

Najbolji kuhari, slastičari i konobari predstavili vještine i više od 500 jela

Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez
1/3
Foto: OBŽ
Dani hrvatskog kulinarstva u Osijeku okupili su sadašnje i buduće vrhunske kuhare, konobare i slastičare

Stručnjaci iz područja kuharstva, slastičarstva i posluživanja iz Hrvatske, ali i šire okupili su se na 15. Danima hrvatskog kulinarstva održanima u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku od 20. do 24. studenoga.

Državno prvenstvo
Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Glavni sadržaji manifestacije bili su 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. Natjecanje učenika Kamelija kup (na komu je sudjelovalo 115 učenika i mentora iz 23 srednje strukovne škole, a pokrovitelj Kupa je RCK VirtuOS) te Bocuse d'Or – Croatia kao revijalno natjecanje. Natjecateljski dio popraćen je brojnim radionicama eminentnih domaćih i stranih stručnjaka te predavanjima namijenjenim stručnom usavršavanju za sva ugostiteljska zanimanja.

Foto: OBŽ

– Gospodarski centar OBŽ-a zamišljen je s idejom da bude centar gospodarskih i sajamskih aktivnosti, ali i različitih skupova i natjecanja kao što je ovo danas. Dani hrvatskog kulinarstva i Kamelija kup okupili su sudionike iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva te će u tri dana održavanja iznjedriti najbolje iz područja kuharstva, slastičarstva i posluživanja. Osijek i Osječko-baranjska županija uvijek su imali vrhunske kuhare, konobare i slastičare, a zahvaljujući trudu i zalaganju naših ugostiteljskih škola, siguran sam da će tako biti i u budućnosti – kazao je zamjenik župana Josip Miletić na svečanom otvaranju manifestacije.

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek naglasio je kako je ovo kruna rada na projektu VirtuOS.

– Kako se bližimo kraju projekta, osmislili smo veliko natjecanje u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, a riječ je o Kamelija kupu i Danima hrvatskog kulinarstva. Više smo se koncentrirali na učenički dio u kojem će kuhari, slastičari i prvi puta konobari pokazati svoja znanja i vještine stečene tijekom tri godine školovanja. Okupili smo učenike iz južne Dalmacije, Istre, središnje i istočne Hrvatske koji su se odazvali u velikom broju, a imamo i odrasle natjecatelje od kojih će se moći puno toga naučiti. Uz to smo organizirali masterclassove i edukacije koji će im također pomoći u nadograđivanju dosad stečenih znanja i vještina – rekao je Kristek na otvorenju manifestacije.

U tri dana u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije predstavljeno je više od 500 jela.

Prvi put u Osijeku
– Trudili smo se da u pravilima natjecanja zadamo glavne namirnice specifične za svako podneblje Hrvatske, tako da će se u Osijeku naći jela od šarana i crne slavonske svinje. Dani hrvatskog kulinarstva prilika su da svi kuhari dobiju povratne informacije o svojim jelima, ali to je ujedno prilika da se i mnogi neafirmirani kuhari predstave i pokažu što znaju te se time nametnu izborniku hrvatske kulinarske reprezentacije – naveo je, pak, Aleksandar Vuckovic, tajnik Hrvatskog kuharskog saveza.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je zadovoljstvo što se Dani hrvatskog kulinarstva prvi put održavaju upravo u Osijeku gdje, kako je rekla, RCK kao krovna organizacija potiče popularizaciju deficitarnih strukovnih zanimanja u području turizma, odnosno kuharstvu, slastičarstvu i ugostiteljstvu.

Izgradnjom škole djeci s teškoćama u razvoju osigurat će se uvjeti primjereni za boravak te odvijanje odgojno-obrazovnih procesa Potpisan sporazum i položen kamen temeljac Djeca s teškoćama u razvoju napokon će dobiti novu školu i primjerene uvjete MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Zaklada Mikec Novih 47 stipendija za darovite studente Subvencije za staklenke za med Potpora VPŽ Župan donio odluku o subvencijama za staklenke za med