Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija dobila je i drugi znanstveno-istraživački centar

Na prostoru bivše vojarne u šest objekata osam institucija

Foto: Međimurska županija
Uspostavljena je suradnja s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada

Međimurska županija dobila je i drugi znanstveno-istraživački centar u manje od pola godine. Početkom ove godine otvoren je prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, a sad je otvoren i Centar održivog razvoja koji će se koristiti za potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih znanstvenih subjekata. Projekt "Centar održivog razvoja" vrijedan je 11.895.867,07 kuna i većim dijelom financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA POSJETITELJE Otvorena "Skelarska kuća" uz rijeku Muru

Primjer dobre prakse

Obnovljena je zgrada u neposrednoj blizini Međimurskog veleučilišta u Čakovcu na prostoru bivše vojarne, čime se, ističu u Županiji, nastavlja proces revitalizacije vojnih objekata, za koji je Međimurska županija prepoznata kao primjer dobre prakse. Dosad je na prostoru bivše vojarne obnovljeno i stavljeno u funkciju šest objekata u kojima djeluje osam podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija koje čine Centar znanja Međimurske županije.

– Ulaganje u obrazovanje, suvremenu opremu i infrastrukturu te poticanje izvrsnosti najvažniji je zadatak i smjer u kojem razvijamo Međimursku županiju. Imamo dva fakulteta, Međimursko veleučilište i Odsjek Učiteljskog fakulteta koja zajedno broje oko 1500 studenta, a u Međimurje dolaze studenti iz svih krajeva Hrvatske. Kako bismo stvorili što bolje uvjete za obrazovanje, ali i popravili kvalitetu života studenata, otvorili smo studentsku menzu i studentski dom, podupiremo ih kroz studentske kredite i jednokratne potpore, dok otvaranjem znanstveno-istraživačkih centara želimo ojačati Međimurje kao županiju znanja kroz jačanje znanstvene zajednice – rekao je župan Matija Posavec.

Predstavljen program obilježavanja Dana Međimurske županije Izložba o Zrinskima, koncert i otvorenje obnovljene utvrde

Studentska razmjena

U obnovljenoj zgradi opremljena su četiri znanstvena laboratorija – Biokemija okoliša, Održivi razvoj, Laboratorij primijenjene automatike i Laboratorij proširene stvarnosti, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke.

– Kroz rad Centra održivog razvoja osigurana je istraživačko-razvojna infrastruktura koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja, eksperimentalnog razvoja i obrazovanja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti te će se pojačati suradnja između Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih istraživačkih institucija i gospodarstava – napominju u Županiji. Dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr. sc. Igor Klopotan kaže da privlače studente iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih zemalja u sklopu programa studentske razmjene. Međimursko veleučilište spremno je i za uvođenje novih studijskih programa, diplomskog studija Računarstva i stručnog studija Strojarstva te s ostalim veleučilištima razmatra uvođenje zajedničkih studijskih programa. Uspostavljena je suradnja s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.