Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Primorsko-goranska županija

Na specijalističkom usavršavanju 51 liječnik doma zdravlja

Foto: Primorsko-goranska županija
Dom zdravlja na godinu po specijalizantu potroše oko 180.000 kuna. Tako će u petogodišnjem razdoblju uložiti oko 31 milijun kuna u specijalizacije iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite

Primorsko-goranska županija izvijestila je da je trenutačno 51 liječnik Doma zdravlja na specijalističkom usavršavanju, a dom iz vlastitih izvora financira 34 specijalizacije. 

Primorsko-goranska županija Dom zdravlja u protekle dvije godine obnovio vozni park s 36 novih vozila   

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije nastoji poboljšati dostupnost zdravstvene skrbi pacijentima diljem županije kontinuiranim ulaganjem u specijalističku izobrazbu doktora medicine. Održivim povećanjem broja specijalista omogućava se bolja dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene skrbi i u primarnoj i u izvanbolničkoj specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, stoji u priopćenju.

Europski socijalni fond i Ministarstvo zdravstva preko projekta "Specijalističko usavršavanje doktora medicine", vrijednog oko 11 milijuna kuna, financiraju 11 specijalizacija, a tri specijalizacije (iz područja ginekologije i opstetricije i pedijatrije) financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Dom zdravlja na godinu po specijalizantu potroše oko 180.000 kuna. Tako će u petogodišnjem razdoblju uložiti oko 31 milijun kuna u specijalizacije iz primarne zdravstvene zaštite (obiteljska medicina, pedijatrija, ginekologija, medicina rada i sporta) i iz sekundarne zdravstvene zaštite (klinička radiologija, fizikalna medicina i rehabilitacija, dermatologija i venerologija, endodoncija s restauratornom stomatologijom, paradontologija, ortodoncija, oftalmologija i optometrija, gerijatrija, psihijatrija, medicinska biokemija), priopćila je Primorsko-goranska županija.

Stanovi vrijednost 16,6 milijuna kuna Dodijeljeni ključevi 30 POS-ovih stanova u Krku

Na nedavnom natječaju između 35 kandidata odabrano je osam budućih specijalista obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i kardiologije. Uz spomenute specijalizacije, troje liječnika je na subspecijalizaciji iz područja kardiologije, dječje i adolescentne psihijatrije te dječje alergologije i kliničke imunologije.

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije sudjeluju i u edukaciji medicinskih sestara, pa se na Fakultetu zdravstvenih studija usavršava 10 medicinskih sestara, od kojih je pet na preddiplomskom studiju, a pet na magistarskom studiju sestrinstva.

Dom zdravlja namjeravaju raspisivati natječaje za pet specijalizanata na godinu iz obiteljske medicine na temelju Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje od 2020. do 2024. godine, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.