Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
WiFi4eu

Na tvrđavi Svetog Mihovila besplatan pristup internetu

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Tijekom ljetnih mjeseci na tvrđavi je znalo doći do smanjenja brzine pristupa internetu putem mobilnih uređaja

Grad Šibenik prije više od godinu dana prijavio se na javni poziv inicijative WiFi4EU kojim se osigurava visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, uprave, knjižnice i slično u cijeloj EU. Europska komisija (EK) jedinicama lokalne samouprave putem te inicijative financira instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života, a ugrađuju ih ovlaštene firme.

Gradonačelnik Željko Burić o mjerama uslijed koronavirusa Najsnažnija mjera je individualna zaštita i odgovornost pojedinca

Kako je Grad Šibenik u prvom krugu poziva osvojio vaučer za tu namjenu u iznosu 15 tisuća eura, tako je raspisao i natječaj za ovlaštenog isporučitelja roba i usluga na koji su pristigle tri ponude u iznosima od 127 do 140 tisuća kuna bez PDV-a, a poslale su ih tvrtke iz Zagreba, Rijeke i Poreča. Oprema će se postaviti na Tvrđavi svetog Mihovila na kojoj je za vrijeme posjećenih ljetnih koncerata i događanja znalo doći do smanjenja brzine pristupa internetu putem korisnički mobilnih uređaja. Plaćanje će EK obaviti preko Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), a ostatak će pokriti Grad Šibenik osiguranim sredstvima iz gradskog proračuna, izvijestili su iz šibenske uprave.

– Ponuđena oprema je visokokvalitetna s uključenom doživotnom garancijom, što znači da od trenutka prestanka prodaje nekog naručenog proizvoda zamjenski dijelovi trebaju biti dostupni još najmanje 5 godina. To uključuje 12 pristupnih točaka i bit će podešeno da odjednom može primiti 500 korisnika, s mogućnosti proširenja kapaciteta. Ukupna kumulativna brzina svih pristupnih točaka iznosit će najmanje 30 Mbit/s – kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika, mr.sc. Danijel Mileta.

“KULTajmo u Šibeniku” Dio postava gradskog muzeja za osobe s poteškoćama

Prošle godine je Šibenik prvi u Hrvatskoj postavio besplatnu javnu infrastrukturu za bežičnu mrežu LoRaWAN koja pruža niz mogućnosti za prijenos jednostavnih informacija između samih elektroničkih uređaja, a njome je pokriveno područje od Vodica do Primoštena.