Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Za ovogodišnju manifestaciju u Međimurskoj županiji više nema raspoloživih soba

Na Urbanovo u Štrigovu prvi put vozit će i vlak iz Zagreba

storyeditor/2024-04-12/MZA.jpg
Foto: Međimurska županija PROGRAM 23. Urbanova – festivala pušipela, koji započinje 17. svibnja svečanošću otvorenja u domu kulture u Štrigovi, predstavljen je u vinariji Kunčić u Banfiju
Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula ističe da je Urbanovo među tri vodeća vinska festivala u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava

U vinariji Kunčić u Banfiju predstavljen je program 23. Urbanova – festivala pušipela koji započinje 17. svibnja svečanošću otvorenja u domu kulture u Štrigovi.

– Ovdje, na imanju obitelji Kunčić, susreću se hrvatska i slovenska granica i ovdje počinje vinorodno područje na kojem ima najviše nagrada za vrhunska vina na tako malom prostoru. Urbanovo je manifestacija koja predstavlja krunu cjelogodišnjeg rada naših vinara i vinogradara, krunu ulaganja i ubiranja plodova vlastitih žuljeva, pameti, iskustva i nasljeđa svojih predaka – rekao je župan Matija Posavec.

Najavio je i novost, pa za Urbanovo prvi put kreće vlak iz Zagreba i vozi do glavnog kolodvora u Čakovcu, gdje će Turistička zajednica hop on-hop off autobusom preuzimati putnike i prevoziti ih do Štrigove.

Podrška županije

– Međimurska županija s ponosom daje punu podršku Udruzi Hortus Croatiae i Općini Štrigova kao i našem ponosu Urbanovu. Stoga, dođite, budite dio Urbanova i podrške našim vrijednim vinarima – poručio je župan Posavec.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula ističe da je Urbanovo među tri vodeća festivala vina u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava.

– Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani – kazao je Grula, čestitavši organizatorima, Udruzi vinara i vinogradara Hortus Croatiae te Općini Štrigova.

Predsjednik Hortus Croatiae Robert Horvat napominje da će Festivalu pušipela prethoditi "Urbanovo gurman tjedan", koji započinje 3. svibnja i promovira gastronomske specijalitete kraja sljubljene s vrhunskim vinima.

– U četvrtak 16. svibnja održat ćemo i radionicu o pušipelu u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, što nas uvodi u 17. svibnja i svečanost otvorenja Festivala pušipela koji će trajati do nedjelje 19. svibnja – rekao je Horvat. Ove godine partner Urbanova je Primorsko-goranska županija koja će na Festivalu pušipela predstaviti svoja vina. U suradnji s Državnim arhivom za Međimurje u Štrigovi te Državnim arhivom iz Rijeke bit će otvorena i izložba "Povijest vinarstva na Liburniji". Posjetitelji će tijekom tri dana imati prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae, a dom kulture u Štrigovi bit će otvoren od 12 do 19 sati u petak i subotu, te od 14 do 19 sati u nedjelju. Cijena ulaznice iznosi 25 eura.

Ocjenjivanje vina

Tijekom vikenda 24 i 25. svibnja slijede Dani otvorenih podruma, a Urbanovo 2024. završava misom i blagoslovom vinograda 26. svibnja. I ovogodišnje Urbanovo tradicionalno počinje međunarodnim ocjenjivanjem vina početkom svibnja, o čemu je govorio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik.

– Na 14. Festivalu pušipela dodijelit će se sedam šampionskih titula u dvije skupine, među kojima se prva odnosi na moslavac, a druga na sve ostale sorte. Nastavljamo i dodjelu nagrade "Franjo Lebar" za najbolji sauvignon – rekao je Rebernik.

storyeditor/2024-04-12/VJ_foto__3_.png Oprema i vozila u Koprivnici Smotra i edukacije civilne zaštite na Sajmištu storyeditor/2024-04-15/ZapresicB.jpg Grad Zaprešić ulaže u nadstandard pružanja zdravstvenih usluga Potpisan ugovor za financiranje nabave novog vozila za hitnu medicinu storyeditor/2024-04-15/PXL_150424_113121160.jpg U Učeničkom domu već od ove jeseni bit će smješteno 49 učenika Sisačko-moslavačka županija gradi obrazovno-sportski centar u Lađarskoj ulici