Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Od jedne male inicijative postal velika manifestacija

Na Viroexpu 505 izlagača: Ovo je jedan od najznačajnijih sajmova

storyeditor/2024-02-16/a_viroexpo_otvorenje_foto_anita_zeko.jpg
1/5
Foto: ANITA ZEKO Premijer Plenković organizatorima je čestitao na kontinuitetu ove manifestacije koja je, naglasio je, izvrsna prilika za sve izlagače i pokretač razvoja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede
Potpuno popunjen prostor sajma dokaz je vjere naših izlagača u Viroexpo. Pokazatelj je dobre poduzetničke klime Virovitičko-podravske županije jer na našem području konstantno bilježimo rast gospodarstva, povećanje broja poduzetnika i obrtnika, istaknuo je župan Andrović

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je u Virovitici 27. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji je održan proteklog vikenda. Na "sajmu s dušom" ove se godine okupilo 505 izlagača iz više od deset zemalja, a svoje su proizvode predstavili na više od 5500 zatvorenog te 15.000 četvornih metara otvorenog prostora.

Prepoznatljiv i referentan

Premijer Plenković organizatorima je čestitao na kontinuitetu ove manifestacije koja je, naglasio je, izvrsna prilika za sve izlagače i pokretač razvoja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, ali i primjer za cijelu Slavoniju, s obzirom na veliku iskorištenost sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada je kroz ovaj projekt na područje Slavonije uloženo oko 3 milijarde eura, a kroz njega je, između ostalog, izgrađena i multifunkcionalna hala u kojoj se i održava sajam Viroexpo.

– Čestitke jer ste prepoznatljivi, sajam je postao referentan. Od jedne male inicijative postali ste velika manifestacija s odgovarajućim prostorom. To je odlična poruka provedbi projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je obilježio ova naša dva mandata Vlade RH i Sabora, u odličnom partnerstvu s gradovima, županijama i općinama. Drago mi je da smo percipirali i ITU mehanizam koji je ciljano išao na gradove pa je 18 milijuna eura izdvojeno za Viroviticu – rekao je premijer.

Naglasio je da je Virovitičko-podravska županija na 4. mjestu u Hrvatskoj po iskorištenosti poljoprivrednih površina, a na ovom području, ističe, raste i broj mladih poljoprivrednika. Pohvalio je što e ove godine na Viroexpu održava i Sajam strukovnih zanimanja u kojem sudjeluju strukovne škole s područja Virovitičko-podravske županije, a koji za cilj ima zainteresirati mlade za buduća zvanja i nastavak obrazovanja u strukovnim, odnosno obrtničkim zanimanjima. Tom prigodom rekao je kako je na nacionalnoj razini broj obrta u stalnom porastu, a i na području ove županije on je kontinuirano u uzlaznoj putanji.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

– Broj obrta u RH u posljednjih osam godina porastao je za 50 posto. To je važan podatak i govori o pozitivnim ekonomskim i poslovnim preduvjetima. S ukupno 112.000 obrta u Hrvatskoj njihov broj je samo u prošloj godini narastao za 10 posto, ljudi se odlučuju otvarati obrte – rekao je premijer Plenković.

Da je Viroexpo danas prepoznatljiv brend Virovitice i Virovitičko-podravske županije, istaknuo je župan Igor Andrović.

– Potpuno popunjen prostor ovogodišnjeg sajma dokaz je vjere naših izlagača u Viroexpo, koji se kroz godine prometnuo u jedan od najznačajnijih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj. Pokazatelj je dobre poduzetničke klime Virovitičko-podravske županije jer na našem području konstantno bilježimo rast gospodarstva, povećanje broja poduzetnika i obrtnika, broja zaposlenih, rast BDP-a i ukupnih prihoda poduzetnika. Zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji koja je ove godine naša županija partner. Zahvaljujem se na pokroviteljstvu Vladi RH i premijeru Andreju Plenkovići, kao i resornim ministarstvima. Viroexpo je godinama pozornica za male poduzetnike, gospodarstvenike, obrtnike, poljoprivrednike iz cijele Virovitičko-podravske županije, Slavonije, Hrvatske, ali i šire. On godinama predstavlja "prozor u svijet" za izlagače na ovom sajmu. Zato nam se i izlagači i brojni posjetitelji svake godine vraćaju u sve većem broju – rekao je Andrović.

Znak prestiža

Virovitičko-podravska županija, dodao je, brojnim mjerama potiče gospodarstvenike, poduzetnike, poljoprivrednike, obrtnike.

– Njihov dolazak na Viroexpo predstavlja znak prestiža kako bi povećali svoju konkurentnost i produktivnost. Naš je sajam godinama bio gospodarski pokretač razvoja naše županije, mjesto brojnih poslovnih susreta, a tako je i ove godine – poručio je župan Igor Andrović.

Inače, u sklopu Viroexpa održan je i panel "Geotermalna sinergija – izazovi i mogućnosti: Vizija i razvoj Virovitičko-podravske županije", na kojem se govorilo o istraživanju potencijala geotermalne energije kao ključnog i jedinstvenog resursa za regionalni razvoj s naglaskom na područje ove županije.

– Cilj nam je korištenje geotermalnog potencijala za poljoprivredu, posebice jer smo poznati po plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji. Uz bušotinu u Čađavici, na području Pčelića u Suhopolju, trebala bi biti još jedna istražna bušotina za koju vjerujemo da će također pokazati postojanje geotermalnog potencijala što će biti mamac za daljnje širenje istražnih bušotina na području županije – rekao je župan Andrović.

Na ovom panelu moglo se čuti da u RH trenutačno imamo oko 660 hektara oranica pod staklenicima i plastenicima, a prednjači upravo Virovitičko-podravska županija s nešto više od 120 hektara, pa pitanje geotermalnih potencijala predstavlja važan potencijal ovog područja.

Inače, uz premijera Plenkovića, saborske zastupnike, župane, eurozastupnike, svečanosti otvorenja prisustvovali su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar gospodarstva Damir Habijan.

storyeditor/2024-02-19/WhatsApp-Image-2024-02-13-at-13_13_42-4.jpeg Tradicionalna svečanost koju organizira Grad Osijek u povodu Valentinova Zlatni pir proslavilo 116 osječkih bračnih parova, Grad ih darivao U novoj fazi projekta Zaželi posebno se ističe da će se odvijati tijekom tri godine I u Vinkovcima se nastavlja provedba projekta Zaželi O 197 krajnjih korisnika u gradu skrbit će 33 osobe ŽUPAN dubrovačko-neretvanski sa suradnicima obišao je radove na izgradnji vodoopskrbnog sustava Borovci-Nova Sela te društvenog doma u Kobiljači Ukupno 16 kilometara cjevovoda u devet naselja Završava se vodoopskrbni sustav Borovci – Nova Sela