Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Na zahtjev proizvođača, u RDC-u i linija za ekološku proizvodnju

Foto: Osječko-baranjska županija
Regionalni distribucijski centar za voće i povrće gradit će se na području Eko zone Nemetin

Za Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, strateški projekt Osječko-baranjske županije čija je gradnja planirana kroz tri faze, u tijeku je izrada glavnog i izvedbenog projekta. Kako bi budući RDC zadovoljio potrebe poljoprivrednika, na prijedlog ekoloških proizvođača dodane su i linije za ekološku proizvodnju.

od 26. do 31. kolovoza U Osijeku 15. Festival "Zemlja bez granica"

Ekološka poljoprivreda ima sve veću važnost u proizvodnji hrane, a u Osječko-baranjskoj županiji najveći je broj ekoloških proizvođača - prema podacima iz 2018. registrirano ih je oko 630. Prepoznajući važnost ekološke proizvodnje i uvažavajući posebne uvjete koje ekološki proizvodi moraju ispunjavati, prilikom projektiranja RDC-a osiguran je prostor za skladištenje i pripremu za tržište voća i povrća. Osigurane su dvije komore s ULO hlađenjem kapaciteta 150 tona i dvije kapaciteta 60 tona, kao i manje rashladne komore za skladištenje zaprimljenih proizvoda.

U posebnom, fizički odvojenom prostoru postavljena je linija za sortiranje i pakiranje, uz odvojen ulaz voća i povrća, kao i poseban izlaz. Dodane su i linije za predsortiranje jabuka, a na krovište cijelog objekta postavit će se sunčani kolektori koji će osigurati dovoljnu količinu električne energije za potrebe samog objekta, uz mogućnost isporuke viška u sustav.

Istraženi su modeli proizvodnje biomase Održana završna konferencija projekta ForBioEnergy

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće gradit će se u Eko zoni Nemetin i postat će centar organizacije proizvodnje voća i povrća prvenstveno malih proizvođača. Početak gradnje očekuje se do kraja godine.