Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar 16 pregleda
Istraženi su modeli proizvodnje biomase

Održana završna konferencija projekta ForBioEnergy

Foto: Zadarska županija
Zamjenik župana Šime Mršić u svojoj je prezentaciji istaknuo da je najvažniji izrađeni dokument u ovom projektu Akcijski plan koji predstavlja dobru podlogu za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola vezanih uz upotrebu biomase u zaštićenim područjima

U Kneževoj palači u Zadru održana je završna konferencija Projekta ForBioEnergy koji se financira u sklopu programa MED teritorijalne suradnje (Interreg V-B Mediterranean (MED) Cooperation Programe 2014-2020).

Nositelj projekta je regija Sicilija, dok su ostali partneri iz Italije Enviland i općina Petralia Sottana, iz Španjolske AMUFOR i Gospodarska komora Valencije, iz Slovenije Slovenski šumarski institut i Regionalna razvojna agencija Zeleni krš te iz Hrvatske Zadarska županija i Park prirode Velebit, uz pridružene partnere Naturu Jaderu i Ministarstvo poljoprivrede. Provedba projekta započela je 1. studenoga 2016. godine i trajala do 30. lipnja 2019. godine.

od 26. do 31. kolovoza U Osijeku 15. Festival "Zemlja bez granica"

Prekogranična rješenja

U ime Zadarske županije nazočnima se obratio zamjenik zadarskog župana Šime Mršić koji je istaknuo da je cilj ovog projekta poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora.

– Da bi se to omogućilo, u sklopu ovog projekta pokušali su se napraviti modeli koji bi poticali iskorištavanje punog potencijala biomase, a da se pritom zaštiti bioraznolikost prirodnog područja. Zadarska županija svoje je pilot-aktivnosti provodila na područjima parkova prirode Velebit, Telašćica i Vransko jezero koji se nalaze u Zadarskoj županiji. Na temelju provedenih analiza, izradilo se dosta dokumenata. Jedan od bitnijih dokumenata je Akcijski plan koji predstavlja dobru podlogu za novi regulatorni okvir i postupak dobivanja dozvola vezanih uz upotrebu biomase u zaštićenim područjima – rekao je Mršić i dodao da su svi dokumenti koji su dobiveni nakon provedenih aktivnosti prezentirani u sklopu tehničkih panela i treninga projekta na kojima su ključnim skupinama prezentirani dobiveni rezultati.

Po završetku obnove znatno će se povećati energetska učinkovitost obje zgrade i smanjiti izdaci Dubrovnik Za energetski učinkovitiji Ciciban i Izviđač 75% sredstava EU

Održano 12 radionica

– Istodobno, moram napomenuti da je održano 12 takvih radionica, a uz sudionike koji su bili iznimno aktivni proizišli su korisni zaključci. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su vrijedno dolazili na radionice i svojim sudjelovanjem doprinijeli kvalitetnijim rezultatima projekta – zaključio je zamjenik župana Šime Mršić.

Na svečanosti na kojoj je bio nazočan i zamjenik direktorice Parka prirode Velebit Marijo Šaban, predstavljeni su projektni rezultati dobiveni tijekom provedbe projekta uz kratke prezentacije provedenih aktivnosti testiranja za pilot-područja koja se nalaze u Zadarskoj (PP Velebit, PP Vransko Jezero i PP Telašćica) i u 
Ličko-senjskoj županiji (PP Velebit).

Međunarodni projekt Radi se na sustavu koji bi predvidio i alarmirao onečišćenje mora