Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Međunarodni projekt

Radi se na sustavu koji bi predvidio i alarmirao onečišćenje mora

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje, obuhvaća pet pilot područja, a na području Dubrovačko-neretvanske županije pilot područje je ušće rijeke Neretve

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na drugom partnerskom sastanku Interreg projekta WATERCARE u Puli.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja emisije štetnih plinova Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik vrijedna 3 milijuna kuna Dobroslavić: Ovo je dobar primjer iskorištavanja europskih sredstava!

Projekt obuhvaća pet pilot područja, a na području Dubrovačko-neretvanske županije pilot područje je ušće rijeke Neretve.

Tijekom sastanka sudionici su raspravljali o opremi potrebnoj za provođenje projekta te o dosadašnjim i budućim aktivnostima i rokovima. Partneri su obišli i istarsko pilot područje uvalu Blaz u Općini Barban gdje ih je primio načelnik Dalibor Paus.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE je 2,833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.  Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Županija s 409.000 kn sufinancira udruge koje pomažu starijima ‘Skrbite o 300-tinjak kućanstava, vaš rad je neprocjenjiv!’