Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik vrijedna 3 milijuna kuna

Dobroslavić: Ovo je dobar primjer iskorištavanja europskih sredstava!

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja emisije štetnih plinova
1/8
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Radovi energetske obnove uskoro će početi i na Osnovnoj školi Gruda, najavio je župan

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i v.d. pročelnicom za društvene djelatnosti Jelenom Dadić obišao je Obrtničku i tehničku školu Dubrovnik na kojoj su nedavno završeni radovi energetske obnove.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Podaci Hrvatske obrtničke komore za Dubrovačko-neretvansku županiju Druga po broju obrta i po rastu broja obrtnika

Smanjenje gubitaka energije

Cilj projekta bio je energetska obnova zgrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik, a njezinom uspješnom provedbom pridonijelo se znatnom smanjenju energetskih potreba i toplinskih gubitaka zgrade škole te su se osigurale velike financijske uštede i poboljšali uvjeti rada za nastavnike i učenike. Naime, župana i njegove suradnike informirali su da je riječ o čak 50 posto uštede energije, što na godišnjoj razni iznosi oko 50 tisuća kuna.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3,004.112 kuna. Vrijednost građevinskih radova koji su odrađeni iznosi 2,625.936 kuna, izvođač je bila tvrtka Capitalis d.o.o., a nadzor je imala tvrtka DELTAGrad d.o.o. S udjelom od 37 posto projekt je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoj i fondova EU s 31 posto, a 32 posto financirala je Dubrovačko-neretvanska županija.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Projektom je završena ugradnja toplinske izolacije na ovojnicu zgrade, a omogućeno je korištenje solarne energije za pripremu potrošnje tople vode te je postavljen nosač za buduću solarnu elektranu snage do 15 kw čija se nabava planira sufinancirati također iz europskih fondova uz pomoć županijske Razvojne agencije DUNEA.

U Pleternici nakon niza godina ostvaren suficit u proračunu Sagradit ćemo i postaviti nova dječja igrališta u našim naseljima i tako razveseliti naše mališane

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja emisije štetnih plinova, kao i podizanja razine svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša, osobito kod mladih, odnosno učenika te škole. Ujedno, potiče se korištenje obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost projektu daje i činjenica da će se ugrađeni sustavi koristiti i u nastavnom procesu za učenike različitih struka škole pa se ova investicija pokazala višestruko korisna u brojnim aspektima.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom da je Obrtnička i tehnička škola primjer dobrog iskorištavanja sredstava iz fondova EU.

– Projekte treba znati dobro pripremiti, poznavati postupak javne nabave i ispunjavati sva pravila Fonda. Škola je sve svoje obveze uredno ispunila. Mi smo projekt, naravno, podržali kao što podržavamo i sve ostale ovakve projekte – rekao je župan Dobroslavić te najavio da će radovi energetske obnove uskoro početi i na Osnovnoj školi Gruda.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Sklopljeni novi ugovori

– Također, nedavno su sklopljena i dva nova ugovora ove vrste, za energetsku obnovu OŠ u Metkoviću i OŠ u Staševici, kao i Doma za starije osobe u Veloj Luci. Vrijednost svih projekata energetske obnove javnih zgrada je više od 13 milijuna kuna – naglasio je župan Dobroslavić.

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dinko Mandić zahvalio je Dubrovačko-neretvanskoj županiji na podršci i istaknuo da je uz pomoć v.d. pročelnika UO za poslove župana i Županijske skupštine Mara Hađije te suradnika DUNEA-e Luka Srhoja projekt uspješno priveden kraju te je time stečeno neprocjenjivo iskustvo.


– Nakon energetske obnove prijavili smo se i na projekt prekograničke suradnje vrijedan više od pet milijuna kuna te na dva projekta Erasmus – rekao je Mandić.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Županija s 409.000 kn sufinancira udruge koje pomažu starijima ‘Skrbite o 300-tinjak kućanstava, vaš rad je neprocjenjiv!’