Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Pleternici nakon niza godina ostvaren suficit u proračunu

Sagradit ćemo i postaviti nova dječja igrališta u našim naseljima i tako razveseliti naše mališane

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Suficit je rezultat rada štedljive gradske uprave koja svaku kunu okrene nekoliko puta i ulaže u projekte koje u 99 posto slučajeva financira iz EU i nacionalnih fondova

Grad Pleternica u 2018. je nakon niza godina ostvario suficit u proračunu u iznosu od 5,3 milijuna kuna. Dio ostvarenog suficita (oko 1,3 milijuna kuna) odnosi se na tzv. namjenske prihode koji su ostvareni lani i trošit će se na projekte koji su u tijeku.

Antonija Jozić Odluka vijeća Uz muzej bećarca Pleternica dobiva i prvi Trg bećarca u svijetu

Preostalih 4 milijuna kuna sredstva su koja se prenose iz prethodne godine i rebalansom proračuna rasporedit će se na bitne projekte i aktivnosti u ovoj godini. Inače, lani su prihodi gradskog proračuna iznosili 56,5 milijuna kuna, a rashodi 49 milijuna kuna te je pokriven i deficit proračuna iz prethodnih godina. Time je uspjeh ove gradske uprave još veći.

Povećanje potpora

– Činjenica je da su nam prihodi rasli zbog izmjena zakona vezanih za financiranje gradova, općina i županija, no ovaj suficit rezultat je rada štedljive gradske uprave koja svaku kunu okrene nekoliko puta i ulaže u projekte koje u 99 posto slučajeva financiramo iz EU i nacionalnih fondova – objašnjava gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Pleternica je prepoznata u Hrvatskoj kao grad koji je na izvornih 6 milijuna kuna godišnje imao deset puta više investicija, a danas kad su im vrata EU fondova itekako otvorena i sredstva nadohvat ruke mogu se pohvaliti projektima vrijednima 350 milijuna, od kojih se veliki broj uskoro i završava. Stoga je suficit slatka briga koju će uvrstiti u rebalans proračuna.

Pleternica Poslovni uzlet Pleternica ulaže u svoje poduzetnike i obrtnike

– Plan je povećati broj potpora za kupnju nekretnine mladim obiteljima. Povećat ćemo i potpore za novorođenčad i božićnice za umirovljenike. Trenutačno smo u fazi planiranja gradnje i postavljanja dječjih igrališta u našim naseljima, što će sigurno razveseliti naše najmlađe. Veliki zahvati su na gradnji i održavanju komunalne infrastrukture i želja mi je povećati i tu stavku proračuna. Dakle, suficit će najviše osjetiti naša naselja, jer nam je fokus ulaganja upravo na njima – ističe gradonačelnica.

Trenutačno se izrađuje projektna dokumentacija za nogostupe u Zagrađu, Bučju, Brodskom Drenovcu, Gradcu, Bilicama te Resniku, Svilni i Buku.

Energetske obnove

U tijeku su energetske obnove na sportskom objektu u Kuzmici, društvenom domu u Blacku i Centru hrvatskih branitelja u Pleternici, a uskoro kreću i druge.

međunarodna konferencija Još nismo dovoljno svjesni koliko su darovita djeca važna za našu budućnost

– Važan nam je ravnomjeran razvoj svih naših naselja i na tome ću kao gradonačelnica i dalje inzistirati – zaključila je gradonačelnica Jozić.