Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Uređaji koji spašavaju živote

Nabavljeni defibrilatori za školske sportske dvorane

storyeditor/2024-07-05/smz_b_slager_defibrilatori.jpeg
Foto: SMŽ ŽUPANIJA je za pet defibrilatora za pet školskih dvorana izdvojila 8750 eura iz proračuna

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana osnovnih i srednjih škola koji su isporučeni školama u kojima je održana i edukacija za zaposlenike.

Defibrilatori su dostavljeni Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak, Osnovnoj školi Glina, Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, Osnovnoj školi Zorke Sever Popovača i Srednjoj školi Novska.

Prema statistici, u Hrvatskoj godišnje umre oko 9000 ljudi od iznenadnog srčanog zastoja, ali brzom intervencijom stopa mortaliteta može se znatno smanjiti. Stoga je poznavanje vještina vanjske masaže srca i umjetnog disanja te upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora iznimno važno.

I ravnatelji škola kojima su dostavljeni defibrilatori smatraju kako je korisno imati takav uređaj.

– Defibrilator je postavljen u našoj školskoj sportskoj dvorani koja je ujedno i jedina gradska sportska dvorana u kojoj se okuplja velik broj ljudi, posebno učenika i sportaša. Uvijek se može dogoditi situacija da se nekome u blizini dogodi srčani zastoj i zato je ovaj uređaj jako koristan prije negoli stigne Hitna pomoć. Ono što je važno, vrlo je jednostavan za korištenje – rekla je ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović.

Vrijednost pet defibrilatora, koje je za pet školskih dvorana nabavila Sisačko-moslavačka županija, iznosi 8750 eura s PDV-om, a cilj je da se ovi uređaji, koji nekome mogu spasiti život, u sljedećem razdoblju postave u sve škole na području županije.

storyeditor/2024-07-05/dvorac_inkey_2.jpg Najveća investicija u kontinentalni turizam Derutni dvorac Inkey pretvara se u sjajan biser kontinentalnog turizma storyeditor/2024-07-08/IMG-20240706-WA0007.jpg Čak 150 tamburaša iz Amerike oduševilo je osječku publiku Gradonačelnik ugostio predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike storyeditor/2024-07-08/Spanjolci.jpg 38. Dani rudarske greblice Održan i prvi Međunarodni folklorni festival