Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Čak 150 tamburaša iz Amerike oduševilo je osječku publiku

Gradonačelnik ugostio predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike

storyeditor/2024-07-08/IMG-20240706-WA0007.jpg
Foto: Osijek POSJET će osnažiti suradnju na svim poljima, od kulture do gospodarstva, istaknuo je gradonačelnik
Siguran sam da će ovaj posjet osnažiti našu suradnju na svim poljima, od kulture do gospodarstva, poručio je gradonačelnik Radić

Grad Osijek posjetilo je oko 150 Hrvata iz New Yorka i Pittsburgha koji su u četvrtak ispred osječkog Kulturnog centra nastupili na velikom tamburaškom koncertu kao gosti Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića iz Osijeka. Tom prigodom u subotu je osječki gradonačelnik Ivan Radić primio predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike (HBZ) te istaknuo kako je poštovanja vrijedan njihov rad na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i pomoć Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, ali i u godinama nakon rata.

– Oni su most koji povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Zadovoljstvo mi je izraziti im dobrodošlicu u Osijek, gospodarsko, kulturno, političko i sveučilišno središte istočne Hrvatske. Siguran sam da će ovaj posjet osnažiti našu suradnju na svim poljima, od kulture do gospodarstva – poručio je gradonačelnik Radić.

Predstavnici Hrvatske bratske zajednice ponajprije su izrazili oduševljenje gradom i građanima Osijeka, a potom i informirali gradonačelnika o svojim aktivnostima.

Izvrsni odnosi

Na sastanku je također istaknuto kako ovakva glazbena i plesna prezentacija Hrvatske bratske zajednice i njezinih članova uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Hrvatski folklor i napose tamburaška glazba obilježje je po kojem se Hrvatska bratska zajednica prepoznaje i uvažava.

U izaslanstvu Hrvatske bratske zajednice Amerike bili su Edward Pazo, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice, Franjo Bertović, izvršni potpredsjednik HBZ-a, Bernadette M. Luketich-Sikaras, glavna tajnica i rizničarka HBZ-a, Michael Ricci, drugi potpredsjednik HBZ-a, Daniel Kochis, predsjednik Nadzornog odbora, Wayne Vlasic, član Nadzornog odbora, i Mirjana Ana-Maria Piskulić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove pri Ministarstvu kulture i medija RH.

Važni kontakti

Inače, čak 150 tamburaša iz Amerike oduševilo je osječku publiku proteklog četvrtka, u sklopu njihove velike turneje po Hrvatskoj. Nastupili su kao gosti STD-a Paje Kolarića koji ove godine proslavlja veliki, 70. rođendan. Taj je značajni jubilej bio i prilika da ugoste Hrvate iz SAD-a i Kanade.

– Mi smo već dva puta bili njihovi gosti u Americi, 1979. i 2022., i ovo je sada prvi puta da HBZ organizira Festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj – kazao je Denis Škugor, predsjednik STD-a Paje Kolarića.

– Jako je važno da naši članovi održavaju kontakte s Hrvatskom. Već 70 godina naši članovi održavaju koncerte po cijeloj Hrvatskoj. Promoviramo hrvatsku kulturu, jezik i povijest po SAD-u, Kanadi i cijelom svijetu – rekao je, pak, Edward Pazo, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

storyeditor/2024-07-04/PXL_220623_100977220.jpg Najezda na području Vinkovaca U borbu protiv komaraca iz zraka s avionima i s vozila sa zemlje storyeditor/2024-07-05/zagrebacka_a1.jpg Županija će uvijek biti uz branitelje, rekao je Ervin Kolarec Sustav vrijednosti iz najtežih dana moramo prenijeti na mlađe generacije storyeditor/2024-07-05/a_vozila_cjelodnevna_foto_kristijan_toplak.jpg Investicija od 135.000 eura Nova vozila za četiri cjelodnevne škole