Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Veliki interes građana na tribini u Sisku

Naglasak je na samoobnovi koja znači ubrzani postupak obnove

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tribina u Sisku imala je veliki odaziv građana čiji su domovi stradali u potresu, a nakon održane tribine svi podnositelji zahtjeva imali su priliku saznati u kojoj fazi postupka su njihovi zahtjevi za obnovu

Obnova s naglaskom na samoobnovu uz predujam bila je tema javne tribine koja je nakon Petrinje prošlog tjedna održana u Sisku u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i na kojoj je državni tajnik Domagoj Orlić predstavio građanima najvažnije novosti novog Zakona o obnovi.

– Najveća prednost samoobnove je što podnositelji zahtjeva, odnosno osobe koje imaju pravo na obnovu, sami biraju projektanta i izvođača radova, nema dugotrajnog postupka javne nabave i cijeli je postupak ubrzan – rekao je Orlić.

Zahtjev se podnosi Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a nakon stručnog nalaza projektanta vidi se u kojem pravcu ide obnova, odnosno je li riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi ili pak o uklanjanju starog oštećenog objekta i izgradnji zamjenske obiteljske kuće, rekao je državni tajnik. Kada je u pitanju isplata sredstava, postoji mogućnost avansne isplate na račun korisnika, moguća je isplata tijekom postupaka samoobnove te nakon radova.

Tribina u Sisku imala je veliki odaziv građana čiji su domovi stradali u potresu, a nakon održane tribine svi podnositelji zahtjeva imali su priliku saznati u kojoj fazi postupka su njihovi zahtjevi za obnovu.

Obnova vile Zelengaj i zgrade Kinematografa U Topuskom županijski projekti u vrijednosti od 8 milijuna eura SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Obnova i nove potpore poljoprivrednicima u Glini SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Otvoren novi prostor Zavoda za javno zdravstvo