Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Obnova i nove potpore poljoprivrednicima u Glini

1/2
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
U idućih 15-ak dana bit će objavljena javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 375 kuća na području SMŽ-a

Potpredsjednik Vlade RH, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošlog tjedna boravili su u Glini, gdje su im domaćini bili sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te gradonačelnik Gline Ivan Janković.

– U idućih 15-ak dana bit će objavljena javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 375 kuća na području SMŽ-a. Na glinskom je području u izvođenju 21 zamjenska kuća i očekujemo da će biti dovršene tijekom ožujka i travnja. Prije zime očekujemo i dovršenje četiriju višestambenih zgrada, a u ožujku planiramo otvoriti radove na još tri zgrade s ukupno 57 stanova – rekao je ministar Bačić nakon radnog sastanka u Hrvatskom domu.

Novac za objekte

Nakon toga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila ugovore iz programa ruralnog razvoja.

– Do sada je na području ove županije ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti od 180 milijuna eura. Kad govorimo o gospodarstvima koja su pogođena potresom, do sada su izdane 173 odluke, vrijedne oko 6 milijuna eura. Potrebno je otvoriti još jedan natječaj za potresom pogođeno područje, za obnovu – rekla je ministrica Vučković najavivši skori radni sastanak na kojem će se tražiti način aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak naglasio je važnost postignutih dogovora s resornim ministarstvima i Vladom, a sve na tragu što bržeg otklanjanja posljedica potresa.

– Nažalost, u snažnom potresu stradala su i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odnosno njihovi objekti. Danas su naši poljoprivrednici primili ugovore putem kojih će ulagati sredstva za obnovu OPG-ova i poljoprivredne proizvodnje, ali i za ulaganja u dugotrajne nasade, obnovljive izvore energije i infrastrukturu. Općina Dvor dobila je sredstva za projekt u kojem će se odvijati brojni sadržaji s područja kulture – rekao je Celjak.

I domovi na redu

Dolazak u Glinu iskorišten je i za obilazak radova na objektu Srednje škole Glina, gdje su u tijeku radovi cjelovite obnove u vrijednosti od oko 2,5 milijuna eura.

– U Glini trenutačno obnavljamo i objekt Doma zdravlja te objekt Doma za starije koji će uskoro biti završen kada govorimo o konstrukcijskoj obnovi – rekao je župan Celjak.

Istog dana službeno su otvoreni i radovi katastarske izmjere na području grada Gline, gdje će se obaviti izmjera šest katastarskih općina čime će se uskladiti katastar, zemljišna knjiga sa stanjem na terenu.

2. Cool School zimska škola robotike i gaminga Učenici su naučili programirati robote i raditi jednostavnije kompjutorske igrice SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Županiji Tuškanova kuća i 15 stanova za stradalnike u potresu SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Otvoren novi prostor Zavoda za javno zdravstvo