Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Županiji Tuškanova kuća i 15 stanova za stradalnike u potresu

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Odlukom je obuhvaćeno ukupno 15 stanova: 4 u Glini, po 3 u Gvozdu, Topuskom i Dvoru te po jedan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici

Prošli tjedan u Sisku su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali ugovor o davanju na uporabu tzv. Tuškanove kuće u Sisku, ukupne površine 1909 m2, za društvene namjene.

Ministarstvo je provelo hitne mjere zaštite i sanacije ove zgrade, koja je teško oštećena u potresu, a ovime Županija preuzima obvezu provođenja svih radnji u svrhu obnove, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU.

Javni poziv

Ministar Bačić je sa županom Celjakom potpisao i ugovor o dodjeli stanova u vlasništvu RH na uporabu Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Ovim smo ugovorom darovali Županiji 15 stanova na području SMŽ-a koji će prvenstveno biti namijenjeni stradalnicima u potresu smještenima u stambenim kontejnerima. Ovakav postupak jedan je od 11 modela u programu stambenog zbrinjavanja koji je Vlada donijela i temeljem kojeg ćemo nastojati do zime stambeno zbrinuti sve naše sugrađane koji su ili u kontejnerskim naseljima ili u kontejnerima na svojim parcelama, pored svojih oštećenih kuća – rekao je ministar Bačić.

Odlukom je obuhvaćeno ukupno 15 stanova: 4 u Glini, po 3 u Gvozdu, Topuskom i Dvoru te po jedan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici. Nakon uređenja za te će stanove Županija raspisati javni poziv za korištenje, a prioritet će imati stanovnici koji su svoje domove izgubili u potresu te su smješteni u kontejnerima.

Ministar Bačić i župan su, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, obišli i zgradu bivšeg Ureda za obranu na kojoj traju radovi obnove, vrijedni oko 2,5 milijuna €.

– Nakon obnove imat ćemo na korištenju multifunkcionalnu dvoranu u centru grada Siska. U ovoj zgradi, između ostalog, bio je smješten Centar 112, a nakon obnove, u dogovoru s Ministarstvom unutarnjih poslova, Sisačko-moslavačka županija koristit će zgradu za potrebe iz svoje nadležnosti – rekao je župan Ivan Celjak.

Dobra suradnja

Naime, Centar 112, kao i svi drugi odjeli i službe policije u Sisku, preselit će se u novi prostor koji će biti izgrađen iza sadašnje Policijske postaje Sisak. I bivši prostor Policijske uprave sisačko-moslavačke u Rimskoj ulici nakon obnove koristit će županija.

– Imamo jako dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, a to smo imali priliku vidjeti kada nam je Ministarstvo prepustilo zgradu u Rimskoj 19 u Sisku, koju će SMŽ obnoviti za potrebe Glazbene škole Frana Lhotke. U tom ćemo prostoru urediti i potreban prostor za galeriju, za udruge s područja kulture i Sisak će dobiti jedan reprezentativan kulturni centar u samom središtu grada – dodao je župan Ivan Celjak.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA I ove godine bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Otvoren novi prostor Zavoda za javno zdravstvo Država osigurala dodatnih 6 milijuna eura Nove mjere zapošljavanja za Sisačko-moslavačku županiju