Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

I ove godine bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Očuvanje obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće

I ove godine Sisačko-moslavačka županija dodijelit će bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte. Protekli tjedan zaključen je još jedan javni poziv za dodjelu potpora, a o pristiglim prijavama povjerenstvo će odlučiti uskoro.

– Cilj ovog projekta je doprinos očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture, umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti te imaju sjedište i djeluju na području Sisačko-moslavačke županije – ističu iz Sisačko-moslavačke županije.

Pravo prijave kao i proteklih godina imali su obrti čiji je finalni proizvod rezultat tradicijskog obrta, odnosno dobiven uporabom tradicijskih materijala i tehnologije ili proizvod umjetničke vrijednosti izrađen pretežito ručnim radom i u malim serijama. Među 50-ak takvih obrta su i bravari, brijači i frizeri, dimnjačari, bačvari, graditelji glazbala, keramičari, klobučari, kovači, krojači, licitari, postolari, medičari, staklari, stolari, urari, zlatari i drugi.

U ovogodišnjem proračunu Sisačko-moslavačke županije za subvencije tradicijskim i umjetničkim obrtima planirano je ukupno 27.000 eura, a obrti s područja županije, koji ispunjavaju uvjete mogu dobiti do 1300 eura za npr. kupnju i popravak strojeva i opreme, kupnju alata i pomagala za rad isključivo za obavljanje registrirane djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu, promotivne aktivnosti, podmirenje troškova poslovanja te unazad dvije godine i sanaciju šteta uzrokovanih potresom.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Otvoren novi prostor Zavoda za javno zdravstvo Država osigurala dodatnih 6 milijuna eura Nove mjere zapošljavanja za Sisačko-moslavačku županiju SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Obnova objekata donosi i nove sadržaje u županiji