Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Obnova objekata donosi i nove sadržaje u županiji

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Sisačka gimnazija dobit će nove prostore u potkrovlju, što će omogućiti njezin rad u jednoj smjeni

Obnova javnih objekata u vlasništvu i nadležnosti Sisačko-moslavačke županije napreduje vrlo dobro, a gotovo u tjednom ritmu otvaraju se i nova gradilišta. U to su se tijekom prošlotjednih boravaka u Sisku i Petrinji uvjerili i potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Višestambene zgrade

U sklopu posjeta Sisku ministar Bačić, zajedno sa županom Ivanom Celjakom, obišao je organizirano naselje s mobilnim stambenim jedinicama u Petrinjskoj ulici, zatim Stupnu kuću obitelji Kleković gdje su u tijeku završni radovi na zamjenskoj kući te konstrukcijsku obnovu višestambenih zgrada u Ulici Braće Čulig. Riječ je o prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi višestambenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji u organizaciji države.

Ministar Bačić i župan Celjak obišli su zatim i gradilišta Sisačko-moslavačke županije: Pedijatriju, Staru internu i Novu internu u Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” koji se obnavljaju sredstvima Fonda solidarnosti EU. Župan Celjak naglasio je kako se bolničke zgrade, koje su trenutačno u obnovi, nalaze na području Siska i Petrinje.

– Na području Siska obnovili smo zgradu Kirurgije, Oftalmologije, Odjela za venerologiju i dermatologiju, trenutačno se obnavlja zgrada Nove interne, zgrada Stare interne, zgrada Pedijatrije, zgrada Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i zgrada tzv. Nove bolnice u Petrinji. Nakon obnove imat ćemo potpuno novi bolnički kompleks u Sisku, ali ćemo dodati i novu vrijednost bolnici. Plan je spojiti toplim hodnicima zgrade kako bi liječnici, medicinsko i nemedicinsko osoblje, a osobito naši pacijenti, toplim prolazom hodali od zgrade do zgrade prilikom davanja, odnosno primanja zdravstvenih usluga – rekao je župan Celjak dodavši kako i na drugim objektima u obnovi dodaju nove sadržaje.

Novi prostori

Tako će nakon obnove u tzv. zgradi branitelja u Tomislavovoj ulici u Sisku biti smješteni uredi za udruge proistekle iz Domovinskog rata, ali i prostor za psihosocijalnu terapiju te Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije. Također će i sisačka Gimnazija dobiti novi prostor jer će, prvi put otkad postoji, potkrovlje zgrade biti u potpunosti funkcionalno i iskorišteno za administrativne prostorije, zbornicu, urede i manje učionice. To proširenje omogućit će rad Gimnazije u jednoj smjeni.

U Petrinji su dan poslije ministri Bačić i Obuljen Koržinek, sa županom i gradonačelnicom Magdalenom Komes, obišli radove u kulturno-povijesnoj cjelini Petrinje čija se obnova financira iz državnog proračuna. Obišli su i zgradu Interpretacijskog centra baštine Banovine, odnosno Kulturnog centra SMŽ koju obnavlja Sisačko-moslavačka županija kao i gradilište novog Doma zdravlja SMŽ-a u Petrinji.

OBJAVLJENA KORISNA KARTA Uz pomoć europskih sredstava saniraju se lokalne prometnice BAČIĆ POSJETIO BANOVINU Zgrade za stradalnike u potresu gradit će se i u Sisku Obnova ulica Kneza Domagoja i Baltazara Adama Krčelića Odobrena sanacija prometnica oštećenih u potresu