Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Poznati dobitnici najvišeg priznanja

Nagrada “Rudolf Perešin” za inovatore, radioamatere, edukatore i STEM-ovce

Foto: Zagrebačka županija
Povjerenstvo za dodjelu nagrada Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije odlučilo je tko su dobitnici nagrada

Ivan Ročnik iz Radio kluba Velika gorica dobit će nagradu za izvanredna postignuća iz područja radioamaterizma, a nagrada za područje informatike doći će u ruke Vlade Lendvaja, predsjednika Hrvatskog saveza informatičara.

PROJEKTI VRIJEDNI 28,3 MILIJUNA KUNA Obnova donosi uštede, smanjenje zagađenja, ali i nove projekte

Poznati su dobitnici Nagrade tehničke kulture “Rudolf Perešin”, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi, a odluku o tome donijelo je povjerenstvo za dodjelu nagrada Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, koje su činili predstavnici tehničke kulture iz županijskih gradova i općina.

Nagrada za pametnu vagu

Nagradu, koja od 2002. godine nosi ime Rudolfa Perešina, za područje inovatorstva dobio je Matija Hržić koji je lani osvojio zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA, i to za svoj izum pametne pčelarske vage, a za pedagoški i stručni rad u tehničkoj kulturi nagradu će odnijeti Mladen Dugonjić, predsjednik udruge Turopoljski tehničari i učitelj Osnovne škole Novo Čiče te OŠ Pokupsko. Za stvaralaštvo mladih nagrade su dobili Jurica Nikolić i Josip Skledar iz Foto-video kluba Zaprešić.

SIMPLY THE BEST Prestižna nagrada posjetiteljskom centru Dravska priča

Prvi put proglašeni su i dobitnici nagrade za doprinos u STEM području – Milan Omrčen (učitelj informatike u velikogoričkoj OŠ Nikole Hribara), Ana Sović Kržić (Robotičko-informatički klub Križ) i Eduard Plavec (KONČAR – Institut za elektrotehniku).

Dodjela u lipnju

Iznimno, za 2020. neće biti dodijeljena Nagrada za životno djelo, već će Posebno priznanje za sveukupan doprinos razvoju tehničke kulture Zagrebačke županije biti uručeno Ivančici Prugovečki, savjetnici za demografiju i cjeloživotno obrazovanje u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije. Svečanost dodjele planirana je za lipanj ove godine, ako se za to ostvare epidemiološki uvjeti.