Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
PROJEKTI VRIJEDNI 28,3 MILIJUNA KUNA

Obnova donosi uštede, smanjenje zagađenja, ali i nove projekte

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Osim sredstvima iz fondova Europske unije novac za projekte osiguran je i iz proračuna županije

Proteklih je godina Vukovarsko-srijemska županija uložila velike napore i znatna sredstva u energetsku obnovu objekata u svome vlasništvu na području cijele županije. Od kraja 2016. godine pa do sredine travnja tekuće godine provedeno je osam projekata energetske obnove objekata ukupne vrijednosti od gotovo 28,3 milijuna kuna.

SIMPLY THE BEST Prestižna nagrada posjetiteljskom centru Dravska priča

Najviše obnovljenih škola

Među provedenim projektima najveći broj njih odnosi se na energetske obnove škola širom županija pa se tako radilo na energetskoj obnovi zgrade škole i dvorane škola u Nuštru, Trpinji te područnih škola u Antinu i Tompojevcima. Nove fasade i energetska obnova provedena je i u dvije vukovarske osnovne škole, i to u OŠ Dragutina Tadijanovića te OŠ Mitnica, koje su dobile nov ljepši izgled. Projekt energetske obnove realiziran je i na zgradi Sportske dvorane u Vinkovcima kao i pri obnovi Upravne zgrade Vukovarsko-srijemske županije. I ova su dva objekta nakon završetka projekta dobila nov izgled, na radost ne samo korisnika i zaposlenih nego i drugih građana.

Kako navode iz tvrtke Eko-sustav, provedene mjere energetske obnove rezultirale su smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije. Isto tako, uz upravljanje projektima za sve objekte izrađeni su i energetski certifikati, proveden je energetski pregled, nadzor te su provedene mjere vidljivosti projekta. Ne treba zanemariti i smanjenje zagađenja koje je uzrokovalo pojačano grijanje ili hlađenje.

GRAĐEVINSKA DOZVOLA Kapinci i Vaška dobit će plin

Provedeni projekti energetske obnove rezultirat će znatnim uštedama na zagrijavanju, odnosno rashlađivanju tih objekata. Za te potrebe na godišnjoj razini izdvajala su se velika sredstva koja će sada biti više nego prepolovljena. Sredstva koja će tako biti ušteđena moći će se iskoristiti i za neke druge projekte širom županije, ali i isto tako za osiguravanje boljih i kvalitetnijih uvjeta za njihove korisnike i zaposlenike.

Ne smije se zaboraviti niti činjenica da su svi ti objekti sada dobili jedan ljepši i uređeniji izgled koji mijenja i vizure gradova i sela gdje se oni nalaze. Na većini od tih objekata tijekom proteklih godina provodila su se manja ili veća ulaganja, ali ne i ovako vrijedni projekti. Iz županije navode kako su projekti realizirani kroz nekoliko godina s obzirom na velika sredstva koja je trebalo osigurati iz županijskog proračuna.

Najvredniji među ovih osam projekata je energetska obnova zgrade Sportske dvorane Vinkovci ukupne vrijednosti od gotovo 9,5 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa iz EU fonda za regionalni razvoj (ERDF) osigurano je nešto više od 5 milijuna kuna dok je Vukovarsko-srijemska županija, samo za potrebe realizacije ovoga projekta izdvojila preko 4,4 milijuna kuna.

Nastavlja se obnova

Svi projekti sufinancirani su sredstvima iz fondova EU, dok je razlika sredstava osigurana iz proračuna županije. Nositelj svih projekata je Vukovarsko-srijemska županija, dok je projekte pripremila i provela tvrtka Eko-sustav d.o.o. Vinkovci.

Potpisani novi ugovori za projekt Zaželi i skrb o 3000 korisnika koji žive sami U Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno 50 milijuna kuna i otvoreno 530 novih radnih mjesta

Svjesni potreba na terenu, s obzirom na to da još niz objekata nije energetski obnovljen, iz županije najavljuju kako će nastaviti s projektima energetske obnove na objektima u njihovu vlasništvu, i to diljem Vukovarsko-srijemske županije.