Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisani novi ugovori za projekt Zaželi i skrb o 3000 korisnika koji žive sami

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno 50 milijuna kuna i otvoreno 530 novih radnih mjesta

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Uz Grad Split najveći su korisnici projekta lokalne zajednice Dalmatinske zagore

Svečano uručivanje 23 ugovora u sklopu Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ vrijedna više od 47,8 milijuna kuna, održano je u vrtu Galerije Meštrović u Splitu. Ugovore su korisnicima programa uručili potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, u nazočnosti splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.

“EU fondovi 2021. – 2027. – nove prilike“ Županija i RERA pomažu poduzetnicima i OPG-ovcima u pripremi projekata

Mogućnost zapošljavanja

– Danas sam posebno sretan što je naša županija, uz Osječko-baranjsku, privukla najviše sredstava za projekt Zaželi. Samo danas potpisana su 23 ugovora, 530 osoba dobit će posao i skrbit će za gotovo 3000 korisnika. Najveći korisnici su, naravno uz Grad Split, lokalne zajednice u Dalmatinskoj zagori, na prostoru gdje je teško zaposliti žene od 45 i više godina. Ovaj projekt Vlade pruža takvim osobama upravo tu mogućnost, a iznad svega je i bitan jer, nažalost, u mnogim domaćinstvima ostale su starije osobe kojima treba pomagati, a ne mogu dobiti društvenu skrb u domovima. Ovaj program je od posebne važnosti jer zahvaljujući projektu Zaželi imaju pomoć, popričaju s njima i to je blagodat ovog projekta, ljudskost. Uz to i ovaj financijski dio – rekao je župan Blaženko Boban.

Ministar Josip Aladrović naglasio je kako program “Zaželi” donosi veću socijalnu uključenost te povezuje zapošljivost, socijalnu uključenost i obrazovanje u jedan projekt, a ovo je druga faza poziva.

– Početna alokacija iz Europskog socijalnog fonda bila je 300 milijuna kuna, a sada smo došli do 1,8 milijardi kuna. Šesterostruko je premašena alokacija, to znači da je projekt kvalitetan, da postoji interes za projekte toga tipa. Ali to znači da je naša obveza i u sljedećem višegodišnjem financijskom razdoblju programirati određene projekte poput programa Zaželi. Splitsko-dalmatinska županija kvalitetno provodi ovaj projekt. Čestitam svima koji su se prijavili – rekao je prilikom uručivanja ugovora ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Splitsko-dalmatinska županija dodijelila je 970.000 kuna bespovratnih županijskih poticaja Ljubičić Technology osvojio 250.000 kuna poticaja za električni bicikl

Pokrivena cijela županija

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je kako ga iznimno raduje činjenica što ovaj program pokriva cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

– Veliki je broj korisnika iz Dalmatinske zagore i na to sam ponosan. Ovo je rezultat ustrajnog pristupa vlasti prema onima koji su najugroženiji. Kada smo pokretali ovaj program, vrlo smo jasno iskomunicirali na koji način ćemo provesti ovaj bitan program. Mislim da smo uspjeli i želim srdačne čestitke uputiti svima koji su se javili na projekt i koji su dobili svoje zaslužene financijske iznose za provedbu. Nastavit ćemo raditi na osmišljavanju ovakvih i sličnih programa. Osobe koje su same kroz ovaj program imaju najbolji oblik skrbi. Na to smo ponosni – poručio je Medved.