Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija dodijelila je 970.000 kuna bespovratnih županijskih poticaja

Ljubičić Technology osvojio 250.000 kuna poticaja za električni bicikl

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Za financiranje daljnjeg rasta i razvoja IT projekata postojećih subjekata izdvojeno 550.000 kn

Gotovo milijun kuna bespovratnih županijskih poticaja dobilo je 11 najperspektivnijih startup poduzetnika za svoje IT projekte. Nagrade najboljima za projekte prijavljene na GrowIT natječaju pod okriljem Programa poticanja IT poduzetništva na području SDŽ koji se realizira u okviru projekta ICT županija i web-platforme Digitalna Dalmacija uručio je splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.

Projekt Zaželi u Klisu Završen projekt Zaželi Tijekom dvije godine zaposleno je 35 žena koje su korisnike posjetile više od 70.000 puta

Stručno povjerenstvo

Na natječaj se ukupno prijavio 41 poduzetnički projekt u dvije kategorije: IT poduzetnici početnici za projekte u inicijalnoj fazi razvoja i već osnovane IT tvrtke za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja. Najbolje od njih izabralo je stručno povjerenstvo sastavljeno od priznatih eksperata iz svijeta startupa, projekata i biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu.

U kategoriji već osnovanih IT tvrtki prvu je nagradu – bespovratna sredstva u visini 250.000 kuna – splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić uručio Mariju Ljubičiću (Ljubičić Technology) za projekt električnog bicikla Guide B koji je ujedno i turistički vodič. Drugu nagradu u visini 200.000 kuna osvojio je Đani Vrsalović za projekt Alpha Sagitarius, a riječ je o bežičnoj komunikaciji velikog dometa i propusnosti zasnovanoj na standardnom WiFi protokolu, dok je treću nagradu od 100.000 kuna dobio Ivan Krcatović (Jadran tehnika) za projekt Ispitna stanica, odnosno software rješenje koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru, ispitivanje i certificiranje dijela uređaja ili sustava na hidraulični pogon. Radi se o postojećim poslovnim subjektima kojima treba poticaj za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja IT projekata za što je Splitsko-dalmatinska županija izdvojila 550 tisuća kuna.

NAGRADE NAJBOLJIMA Boban: Kvalificiramo mlade ljude koji će ostati na našem području

U kategoriji mladih i tek osnovanih IT tvrtki nagradu u visini 70 tisuća kuna osvojio je Slaven Damjanović (Field Dana) za projekt Glamos, alat za testiranje LoRaWAN mreža i IoTsustava. dok su bespovratne poticaje u visini 50 tisuća kuna dobili: Hrvoje Mihovilović (Elnav), Nikola Tandara (Mediterranean Rhapsody), Dejan Grepo (Weblab), Petar Divjanović (Going Remotely), Slaven Damjanović (Field Data), Vanja Perić (Pakra) i Karlo Đuderija (Dotyourspot).

– Raduje nas toliki broj dobrih i kvalitetnih projekata za koje se nadamo da će uz našu pomoć što prije izaći na tržište te početi zapošljavati ljude i stvarati radna mjesta u našoj županiji. Oni su ti koji mogu generirati gospodarski rast naše županije i ne treba propustiti priliku da im se pomogne – rekao je Brčić i podsjetio da je u sklopu projekta GrowIT nedavno oformljen i portal Digitalna Dalmacija s ciljem razvoja IT sektora i okupljanja startup tvrtki kako bi one postale vidljive i “vanjskim” financijerima.

Na Sveučilištu u Splitu čelnici Splitsko-dalmatinske županije održali sastanak s članovima Vlade RH Počinje cestovna infrastrukturna revolucija, potpisana tri ugovora vrijedna 171 milijun kuna

Jačanje konkurentnosti

– Potporu smo dobili baš u pravi trenutak kada trebamo ubrzati proizvodnju i uložit ćemo je u gradnju pogona zahvaljujući kojem će naša proizvodnja biti još brža i kvalitetnija – istaknuo je prvonagrađeni Ljubičić.

Programima i dodjelom bespovratnih sredstava Splitsko-dalmatinska županija sufinancira pripremu i provedbu razvojnih IT projekata financiranjem troškova izrade prototipa, proizvoda ili usluge, nabavom potrebne opreme ili softvera za rad te pokretanjem proizvodnje. Također, financira se i jačanje konkurentnog nastupa postojećih poduzetnika na tržištu podizanjem razine poduzetničkih znanja i vještina, istraživanjem tržišta, tiskanjem promotivnih materijala, promidžbenom i marketinškom aktivnosti, poduzetničkom i stručnom izobrazbom, sudjelovanjem na sajmovima i slično.