Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Na Sveučilištu u Splitu čelnici Splitsko-dalmatinske županije održali sastanak s članovima Vlade RH

Počinje cestovna infrastrukturna revolucija, potpisana tri ugovora vrijedna 171 milijun kuna

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Ministar Butković istaknuo je da je riječ o projektima koji su dogovoreni na sjednici Vlade u Splitu u svibnju 2018. godine

– Potpisali smo tri ugovora za prometnu infrastrukturu. Jedan se odnosi na nadvožnjak na Širini u Solinu, drugo najveće čvorište po frekventnosti prometa u Hrvatskoj, sada će po završetku ovog projekta iz pravca Kaštela biti izravan spoj s cestom. Potpisali smo i ugovor za zapadnu rampu u splitskoj Ulici Domovinskog rata što je slijed i nastavak ovog nadvožnjaka za ulaz i na taj način rasteretit ćemo uvelike promet na toj dionici. Treći ugovor što smo potpisali odnosi se na Mravinačku rampu – izvijestio je župan Blaženko Boban.

RADOVI ĆE TRAJATI 18 MJESECI Potpisani ugovori za terminal Vela Luka

Prometno rasterećenje

Na Sveučilištu u Splitu čelnici Splitsko-dalmatinske županije održali su sastanak s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Tomislavom Medvedom, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Natašom Tramišak, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Antom Sanaderom i savjetnikom Vlade Damirom Krstičevićem na temu daljnjih infrastrukturnih ulaganja na području županije.

Županiju su, uz župana Blaženka Bobana, predstavljali zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturne investicije Marija Vuković i pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

PROJEKT POBOLJŠANJA VODOVODNE INFRASTUKTURE Aglomeracija – najveći komunalni projekt u povijesti Novalje

Nakon održanog sastanka potpisana su ova tri ugovora u vrijednosti od 171 milijun kuna koji su od velikog značaja za cestovnu infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije. Njihovom realizacijom prometno će se rasteretiti ulaz u Split na kojemu su česte gužve i zagušenja. Župan Boban je najavio kako kreće cestovna infrastrukturna revolucija na području Županije.

Prepoznati gorući problemi

– Ono što je mene posebno obradovalo je to što se ministar Oleg Butković osvrnuo na natječaj za tunel Kozjak koji ima višestruko značenje. Poznato je da smo mi na izlazu s autoceste u Vučevici potpisali ugovor za gradnju trenažnog centra Firespill za interventne jedinice u prvom redu za vatrogasce i druge. Također, vidljivo je na terenu da je tunelom sv. Ilija oživljen istočni dio Splitsko-dalmatinske županije u turističkom smislu, samo u posljednje tri godine izgrađeno oko 170 apartmana i kuća za odmor i slično očekujemo izgradnjom tunela Kozjak za zapadni dio županije – izjavio je župan splitsko-dalmatinski Boban.

Razgovori o željezničkoj infrastrukturi u županiji Cilj je vratiti stari sjaj željeznice u Vinkovcima i na istoku Hrvatske

Ministar Oleg Butković naglasio je da se radi o projektima dogovorenima na sjednici Vlade u Splitu u svibnju 2018. godine.

– Potpis ovih ugovora označava konačan korak prema početku radova na projektima na kojima radimo s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Splitu provodi cijeli niz projekata, posebno u pogledu cestovne infrastrukture i unapređenja javnog gradskog prometa budući da smo to prepoznali kao jedan od gorućih problema grada Splita. Čestitam svima koji su vrijedno radili na pripremi a sada nam je cilj što brža i kvalitetnija realizacija ugovorenih projekata – rekao je Butković.