Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
NAGRADE NAJBOLJIMA

Boban: Kvalificiramo mlade ljude koji će ostati na našem području

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Četvrta generacija završila je EDIT CodeSchool, najveću školu programiranja u Hrvatskoj, a ove školske godine pohađali su je učenici 11 osnovnih i 15 srednjih škola iz devet gradova i općina

Četvrta generacija završila je EDIT CodeSchool, najveću školu programiranja u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj svake godine 400-600 djece istovremeno pohađa različite tečajeve programiranja. Tijekom ove školske godine EDIT CodeSchool pohađali su učenici 11 osnovnih i 15 srednjih škola iz devet gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije.

POZITIVNI TRENDOVI U OBŽ Županija europskim projektima osigurala 800 milijuna kuna

Rješavali problem

– Prije četiri godine utvrdili smo da je istinski problem na području naše županije kvalificirani kadar u IT sektoru. Zahvaljujući našem odjelu i njegovu pročelniku Damiru Brčiću, ali i cijeloj županiji, pokrenuli smo EDITCodeSchool, kroz koji je u ove četiri godine prošlo više od 2000 djece. Oni se već danas školuju i etabliraju za IT stručnjake na području naše županije. Ove godine bilo je 400 prijavljene djece, njih sto prijavilo je radove, a danas će najbolji biti nagrađeni.

Nama je uistinu cilj da kao najbolja IT škola na području cijele Republike Hrvatske sustignemo europski razvijene zemlje u kvalificiranim kadrovima za IT sektor. Tako će ti mladi ljudi ostati na ovom području, a etablirane tvrtke koje već postoje na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije vape za takvim kadrom. Zbog toga je ovo hvalevrijedan projekt koji ćemo i dalje podržavati i nastaviti još intenzivnije raditi – poručio je župan Blaženko Boban.

UGOVORE O STIPENDIJAMA POTPISAO 41 UČENIK U pandemijskoj godini otvorena 173 obrta

Projekt nastao pod palicom ICT županije i ove je godine omogućio učenicima osnovnih i srednjih škola pohađanje različitih tečajeva primijenjenog programiranja uz moto „Znanje dostupno svima“.

– EDITCodeSchool je program koji se provodi unutar projekta ICT županija s ciljem da što više pojača naš IT sektor kao jednu od najperspektivnijih grana, čiji je glavni problem nedostatak kvalificiranih kadrova. Zato smo u okviru ICT županije i pokrenuli EDITCodeSchool prije četiri godine sa željom da naše tvrtke tijekom sljedećeg razdoblja zaista dobiju kvalificirane kadrove. Ti kadrovi, naši novi IT stručnjaci, neće imati potrebu ići vani jer im naše IT tvrtke mogu isporučiti kvalitetne poslove za zaista visoke i pristojne plaće ovdje u Hrvatskoj, čime rješavamo puno problema na najbolji mogući način. Ove godine radili smo online i uživo, kako su prilike omogućavale. Bilo je dosta zahtjevno, ali uspjeli smo to odraditi i zadovoljni smo radovima koje su djeca napravila – aplikacijama umjetne inteligencije prateći svjetsketrendove – kazao je Damir Brčić.

Kao vrhunac programa, s ciljem pripreme učenika za znanja koja mogu voditi skorom zaposlenju u IT sektoru ili kao vrhunska priprema za daljnji razvoj na studijima računarstva, razvijen je srednji i napredni program učenja JavaScript, frameworka i naprednog razvojnog okruženja.

Tema “Digitalizacija”

Kvalitetu programa pospješila je i vlastita edukacijska platforma EDIT CodeSchoola edit.dalmacija.hr namijenjena za provođenje programa koje pohađaju polaznici. Na njoj su tako postavljeni svi nastavni materijali, predavanja, domaći radovi i primjeri za učenje putem kojih tim prati napre-dak u znanju polaznika.

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Odigrali važnu ulogu u svim kriznim situacijama

– Drago mi je što smo uspjeli okupiti i privesti kraju četvrtu generaciju EDIT CodeSchoola, koju je i ove godine upisalo više od 400 učenika i u kojoj je sudjelovalo više od 20 škola diljem Splitsko-dalmatinske županije – kazala je Anja Kvarantan, koordinatorica aktivnosti EDIT CodeSchoola.

Osnovama programiranja učenike je podučavalo 35 certificiranih EDIT profesora. Više od sto učenica i učenika zajedno sa svojim mentorima stiglo je do finalnog dijela natjecanja sa završnim radovima na temu digitalizacije. Učenicima s najboljim radovima uručene su nagrade.