Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
UGOVORE O STIPENDIJAMA POTPISAO 41 UČENIK

U pandemijskoj godini otvorena 173 obrta

Foto: Međimurska županija
Za stipendije je u 18 godina izdvojeno tri milijuna kuna

Obrtnička komora Međimurske županije 18 godina provodi projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja kako bi se obrtnicima osigurala radna snaga, a mladima dao poticaj za školovanje u obrtničkim zanimanjima. Broj stipendiranih učenika raste.

Uz "Svjetski centar Pušipela" uskoro nova atrakcija Počela gradnja vidikovca s kojeg će se vidjeti četiri države

Prošle godine bila su 32 stipendista, a prije nekoliko dana ugovore je potpisao 41. Dosad je u projektu sudjelovalo više od 500 učenika, kaže predsjednik Obrtničke komore Boris Lukovnjak. Ugovore su potpisali učenici koji se školu za zanimanja instalatergrijanja i klimatizacije, kuhar, keramičar – oblagač, vodoinstalater, konobar, slastičar, bravar, soboslikar – ličilac dekorater, monter suhe gradnje, autolakirer, podopolagač i zidar.

Tijekom 18 godina za stipendije je isplaćeno gotovo tri milijuna kuna.

– Iznosom stipendije od 6000 kuna želimo motivirati i podržati učenike u obrazovanju, ali i potaknuti da stečeno znanje i vještine ulože u svoj kraj i ostanu u Međimurju. Kroz stipendije, potpore obrtnicima, otvaranje znanstveno-istraživačkih centara i brojna druga ulaganja želimo pomoći gospodarstvu koje posljednjih godina ima vrlo dobre pokazatelje. Unatoč izazovnoj godini, u 2020.bilježimo porast broja zaposlenih, porast broja poduzetnika i obrtnika, porast ukupnih prihoda i izvoza – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Odigrali važnu ulogu u svim kriznim situacijama

U Međimurskoj županiji tijekom prošle godine otvorena su 173 nova obrta. Drugi mjesec zaredom bilježi se pad nezaposlenosti, a raste broj ispisanih iz evidencije zbog zaposlenja pa je Međimurje treća županija s najnižom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj. Intenzivno se, kaže, izdvajaju sredstva za razvoj i unapređenje poduzetništva i obrta s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Međimurska županija čini 2,7 posto hrvatskog gospodarstva, a ostvaruje 4,9 posto izvoza.