Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Uz "Svjetski centar Pušipela" uskoro nova atrakcija

Počela gradnja vidikovca s kojeg će se vidjeti četiri države

Foto: Međimurska županija
Postav Centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive Međimurske vinske ceste kroz šest cjelina

Počela je gradnja biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinom bregu, jednoj od najpoznatijih i najljepših lokacija u Međimurju, na 341. metru nadmorske visine.

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Odigrali važnu ulogu u svim kriznim situacijama

Mađerkin breg sve je češće odredište posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnim ljepotama, a novi vidikovac s kojeg će pogled sezati na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, uvelike će obogatiti ponudu Općine Štrigove, Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Aktivno i atraktivno

Gradilište su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik. Proteklih dvadesetak godina na Mađerkinom bregu održavale su se brojne manifestacije koje će se, zahvaljujući vidikovcu, moći organizirati češće i zasigurno kvalitetnije, posebno kad je riječ o kulturno-umjetničkim i sportskim događanjima. Gradnja vidikovca realizirat će se kroz prekogranični projekt CycleSeeing Attractour – CSA vrijedan 1,463.966 eura, i sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

VODOPRIVREDA DARUVAR USPJEŠNO POSLUJE Saniran nasip za spas ribnjaka u Končanici

U sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska promovirat će se, kako je rečeno, pogranično područje kao turistička destinacija s aktivnom i atraktivnom sadržajnom ponudom i izradit će se zajednički turistički paketi kojima je cilj da se produlji boravak turista u Štrigovi. U Štrigovi je uređen i jedinstveni Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste "Svjetski centar Pušipela" u adaptiranom Domu kulture.

Projektom vrijednim 15 milijuna kuna rekonstruiran je i dograđen postojeći Dom kulture Štrigova površine 1172 četvorna metra, čime je dobiven kvalitetan prostor za rad udruga civilnog društva te organizaciju kulturnih i društvenih događanja. Ugrađeno je i dizalo koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti.

Prirodna i kulturna baština

U Domu kulture smještena je dvorana s 231 sjedećim mjestom, prostorija za rad udruga, Turističko informativnog centra Općine Štrigova te prostorija za druženje i boravak. Interpretacijski koncept Centra postavljen je kao dio šire interpretacije prirodne i kulturne baštine Međimurske županije pod nazivom "Eko muzej Međimurje malo", inače strateški proizvod planiran masterplanom turizma Međimurske županije.

Odabran izvođač radova Uskoro počinje dogradnja Medicinske škole Bjelovar

Postav Centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive Međimurske vinske ceste kroz šest cjelina. Obuhvaćeni su povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju, folklorne običaje, mitove i legende, vinske sorte zastupljene na području gornjeg Međimurja, tehnologiju proizvodnje, terroir, vinare na Međimurskoj vinskoj cesti koji će uz svoje životne priče i priče o svom pristupu vinu nuditi degustaciju kao vrhunac priče o Međimurskoj vinskoj cesti i njezinu posebnom brendu pušipelu, zaštićenoj robnoj marki.