Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
POZITIVNI TRENDOVI U OBŽ

Županija europskim projektima osigurala 800 milijuna kuna

Foto: Osječko-baranjska županija
Godišnji proračun Županije udvostručen je i iznosi 1,6 milijardi kuna, ističe župan Ivan Anušić

– U tijeku je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra, koji će promijeniti način funkcioniranja proizvodnje, skladištenja i prodaje voća i povrća, u različitim fazama gradnje imamo 12 sustava za navodnjavanje, ubrzano se gradi Srednja škola u Donjem Miholjcu, priprema se početak izgradnje Gospodarskog centra i I. gimnazije u Osijeku, a počela je i realizacija projekata novog KBC-a Osijek, revitalizacija prostora bivšeg OLT-a, rekonstrukcija Zračne luke Osijek, projekti obnove HNK i MLU i istraživanje geotermalnih potencijala – kaže župan Anušić.

MINISTRICA TURIZMA U BPŽ Slavonija je idealna destinacija za razvoj ruralnog, ali i biciklističkog turizma

Nova ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, vrijedna 370.000 kuna, otvorena je protekli utorak u Osijeku. Dan kasnije počeli su radovi na rekonstrukciji ceste od prigradskog osječkog naselja Nemetin do Aljmaša i Erduta, investicija ukupne vrijednosti 168 milijuna kuna, a u četvrtak je župan Ivan Anušić obišao Opću županijsku bolnicu Našice, gdje je ulaganjima vrijednima 23 milijuna kuna povećana kvaliteta i broj usluga. Navedena tri događaja, različita po nominalnoj vrijednosti i djelatnosti, imaju zajedničku poveznicu, poručuju iz Osječko-baranjske županije, “a to je da vjerno pokazuju kakav je bio rad županijske uprave na čelu sa županom Ivanom Anušićem u prethodne četiri godine”.

Ulaganja u zdravstvo

– Svaki novi projekt i radno mjesto, nova ili poboljšana usluga zapravo je dio ukupnog mozaika i našeg nastojanja da podignemo ukupni standard, a time i kvalitetu života svakog žitelja naše županije. Naravno, veliki projekti imaju posebnu težinu i vrijednost, no upravo nova ambulanta u Osijeku svjedoči koliko za građane mogu biti važni i financijski manji projekti. Naime, ovo je prva ambulanta namijenjena ponajprije djeci koja sada ne moraju putovati više od 20 kilometara za tu uslugu, što je veliko olakšanje i za djecu i njihove roditelje – objašnjava župan Anušić.

Spomenuta ambulanta, kao i prije dvije godine otvorena ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije u osječkoj Retfali te potom u Belom Manastiru, samo su dio, ističe, ukupnih promjena i ulaganja kojima se znatno povećava kapacitete i kvalitetu zdravstvenih usluga na području županije.

VODOPRIVREDA DARUVAR USPJEŠNO POSLUJE Saniran nasip za spas ribnjaka u Končanici

– Osječko-baranjska županija u protekle je četiri godine kontinuirano ulagala u primarnu zdravstvenu zaštitu i druga područja koja su u djelokrugu županije. Šest domova zdravlja spojili smo u jednu krovnu ustanovu, što je dovelo do racionalizacije poslovanja, a ujedno smo korisnicima omogućili kvalitetniju uslugu. Projektom dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele županije ukupno smo investirali 26 milijuna kuna u obnovu, izgradnju i opremanje ambulanta – dodaje župan Anušić.

Uz projekte u školstvu, zdravstvu i prometu, koji su u nadležnosti županije, osobita pažnja županijske uprave bila je na gospodarskim projektima, i to u cijelosti ili većim dijelom sufinanciranima iz europskih i nacionalnih fondova.

Partnerski odnos s Vladom

– Godišnji proračun Županije udvostručen je i iznosi 1,6 milijardi kuna, Županija je trenutačno nositelj ili partner na europskim projektima vrijednima 800 milijuna kuna, iz proračuna smo izravno uložili u gradove i općine 651 milijun kuna, potpore gospodarstvu su utrostručene. Pokazali smo da Osječko-baranjska županija može i mora biti predvodnica razvoja cijelog istoka Hrvatske – poručuje župan Ivan Anušić.

UGOVORE O STIPENDIJAMA POTPISAO 41 UČENIK U pandemijskoj godini otvorena 173 obrta

Naglašava da veliku pažnju posvećuje ravnomjernom razvoju svih dijelova županije, uvažavajući specifičnosti, potrebe i mogućnosti gradskih cjelina, baš kao i malih naselja u kojima se “mora rješavati elementarna pitanja životnog standarda njihovih žitelja”.

– Brojke dovoljno govore što se i kako radilo, no ipak posebnim uspjehom u četverogodišnjem mandatu smatram mijenjanje percepcije o Slavoniji i Baranji, osobito o Osječko-baranjskoj županiji, koja je danas relevantan politički čimbenik u realizaciji svih nacionalnih strateških projekata te da će partnerski odnos s Vladom Republike Hrvatske nastaviti i u novom mandatu – zaključuje župan.

Gradnja RDC-a promijenit će proizvodnju voća i povrća

– U tijeku je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra, koji će promijeniti način funkcioniranja proizvodnje, skladištenja i prodaje voća i povrća, u različitim fazama gradnje imamo 12 sustava za navodnjavanje, ubrzano se gradi Srednja škola u Donjem Miholjcu, priprema se početak izgradnje Gospodarskog centra i I. gimnazije u Osijeku, a počela je i realizacija projekata novog KBC-a Osijek, revitalizacija prostora bivšeg OLT-a, rekonstrukcija Zračne luke Osijek, projekti obnove HNK i MLU i istraživanje geotermalnih potencijala – kaže župan Anušić.

Obnovljene 54 javne zgrade, sagrađeno 50 sportskih terena i igrališta

Osječko-baranjska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja provodi projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, završena je obnova 54 zgrade javne namjene u vrijednosti 178 milijuna kuna, godišnje potpore u gospodarstvu povećane su s 4,2 na 11,2 milijuna kuna, sagrađeno je 50 sportskih terena i dječjih igrališta, 27 milijuna kuna uloženo je samo u projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite, za poduzetnike su osigurani krediti bez kamata, Županija subvencionira kamate za kupnju stanova, sagrađeno je pet sportskih dvorana…