Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Završen projekt Zaželi

Tijekom dvije godine zaposleno je 35 žena koje su korisnike posjetile više od 70.000 puta

Projekt Zaželi u Klisu
1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Ukupna vrijednost projekta koji je sufinanciran iz ESF-a u sklopu programa Zaželi je 4,941.993 kune

Općina Klis, u partnerstvu s općinama Dicmo, Prgomet, Lećevica i Dugopolje te s udrugom „MI“ – Split, uspješno je provela projekt „Prilika za rad“, sufinanciran iz ESF-a u sklopu programa Zaželi. Ukupna vrijednost projekta je 4,941.993 kune.

Na Sveučilištu u Splitu čelnici Splitsko-dalmatinske županije održali sastanak s članovima Vlade RH Počinje cestovna infrastrukturna revolucija, potpisana tri ugovora vrijedna 171 milijun kuna

Jednima skrb, drugima posao

Projekt se počeo provoditi 6. 11. 2018., a završio je u četvrtak 6. svibnja 2021. godine. U Općini Klis sa zadovoljstvom ističu kako je tijekom 30 mjeseci provedbe projekta zaposleno 35 žena. Sve su one iz skupine teže zapošljivih žena, a pružale su usluge pomoći u kući osobama u nepovoljnom položaju s područja partnerskih općina. Kolika je važnost ovog projekta za sve njegove korisnike svjedoče podaci kako su zaposlene žene podijelile 3240 paketa higijenskih i sanitarnih potrepština za krajnje korisnike, a tijekom 24 mjeseca rada posjetile su svoje korisnike više od 70.000 puta.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma naglašava da se važnost pružanja socijalnih usluga kao i njihova deinstitucionalizacija pokazala i ovim projektom, koji se pokazao dvostruko uspješnim: pružena je pomoć i skrb najranjivijim građanima i zaposlile su se žene koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih. Općina Klis aplicirala je stoga i na poziv Zaželi faza 2, čiji se početak planira tijekom lipnja 2021. godine kako bi se održao postignuti standard socijalne skrbi. Inače, Općina Klis, osim što se brine o najslabijim članovima društva, nizom socijalnih i demografskih mjera želi život svojih građana učiniti što kvalitetnijim te potaknuti mlade obitelji da svoju budućnost planiraju na Klisu.

POTICAJ RAZVOJA Župan Boban predstavio interaktivnu kartu razvojnih projekata vrijednih 12 milijardi kuna

Pronatalitetne mjere

Među pronatalitetnim mjerama ističe se status roditelja odgojitelja, koji su u općini Klis prvi uveli na području Splitsko-dalmatinske županije, a u Hrvatskoj su bili drugi, odmah iza Zagreba. Potpisan je ugovor s ukupno 11 roditelja kojima Općina isplaćuje mjesečnu naknadu kao roditeljima odgojiteljima u iznosu od 3000 ili 4000 kuna, ovisno o broju djece. Općina potiče i svoje učenike i studente, osobito najizvrsnije među njima. Ove školske godine Općina Klis dodijelila je 62 studentske i 22 učeničke stipendije. Mjesečni iznosi stipendija, ovisno o visini ocjena iz prethodne godine, u rasponu su od 300 do 500 kuna.