Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
POTICAJ RAZVOJA

Župan Boban predstavio interaktivnu kartu razvojnih projekata vrijednih 12 milijardi kuna

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Svi infrastrukturni projekti u Splitsko-dalmatinskoj županiji na jednom mjestu živi su alat lokalnim čelnicima

Interaktivnu kartu razvojnih projekata Splitsko-dalmatinske županije, ukupne vrijednosti čak 12,862 milijardi kuna, predstavio je u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu župan Blaženko Boban. Riječ je o digitalnom prikazu, na kojem se mogu vidjeti svi infrastrukturni projekti u svim dijelovima županije i njihova vrijednost.

OPĆA BOLNICA SISAK Središnji paviljon bit će gotov do kraja mjeseca

– Vjerovali ili ne, šest milijardi i 130 milijuna kuna u proteklom razdoblju ugovoreno je kroz projekte EU fondova, u kojima su Županija splitsko-dalmatinska ili neke od županijskih institucija bile nositelj ili partner u projektu. Riječ je o lučkoj infrastrukturi, cestovnoj, izgradnji, EU projektima... Želimo pokazati koliko smo aktivnosti u proteklom periodu potaknuli, kako naša Splitsko-dalmatinska županija tako i s projektima naših ustanova i tvrtki te koliko smo sudjelovali u realizaciji projekata s državne razine – kazao je Boban..

Nadograđivat će se

Cilj im je, kako je rekao, da karta bude živi alat svim čelnicima lokalnih zajednica koji se mogu uvjeriti što je to na njihovom području napravljeno. Najavio je kako će se karta dograđivati onim projektima koje planiraju napraviti.

– Ovi projekti i aktivnosti odnose se samo na infrastrukturne projekte. Ovih dana ste imali priliku čuti o našem projektu Županija za tebe, projekt koji pokazuje i onu drugu sliku, mimo infrastrukturnih projekata, a to su potpore OPG-ovcima, malim i srednjima poduzetnicima, ženama poduzetnicama, inovatorima. U ovu kartu nismo uključili ni besplatne udžbenike, potpore za novorođenu djecu. Na ovoj interaktivnoj karti su isključivo infrastrukturni projekti, a kroz projekt Županija za tebe su vidljive i te potpore koje isplaćuje županija – rekao je Boban pojašnjavajući kako karta obuhvaća samo infrastrukturne projekte, što je iznimno važno za funkcioniranje i planiranje brojnih institucija, ustanova i tvrtki.

– Ova karta bit će alat svim relevantnim čimbenicima na području Županije, kako lokalnim upravama tako javnim ustanovama, tvrtkama, gospodarstvenicima i poduzetnicima, svim pravnim i privatnim osobama zainteresiranim za infrastrukturne projekte na području naše županije – rekao je Boban.

U Topuskom održana konferencija o demografskoj revitalizaciji Iz Sisačko-moslavačke županije od 2011. godine iselilo se oko pet tisuća stanovnika

Splitsko-dalmatinski župan napomenuo je kako kroz program interaktivne karte nema onih programa koji nisu infrastrukturnog karaktera.

– Zato moram pored toga spomenuti i projekte poput ICT županija, Centra izvrsnosti, Pomorsko je dobro, zaštita naše obale, potom potpora novorođenoj djeci kojih na godišnjoj razini imamo 4200, nema potpora poduzetnicima, kojih je bilo u velikom omjeru proteklih godina. Tih aktivnosti nema ovdje na jednom mjestu – napomenuo je Boban.

Kaže da će im ova karta poslužiti i kod planiranja jer će lakše uočiti kome području što nedostaje.

– Najviše će služiti nama u Županiji da vidimo je li nam negdje ostao prazan prostor da točke nisu popunjene. To je također bitno za budući rad u županiji – zaključio je Boban.

Cestovna infrastruktura

Dožupan Ante Šošić također je govorio o projektima predstavljenih digitalnom kartom. Primjerice, ulaganja u cestovnu infrastrukturu županije vrijedna su 600 milijuna kuna.

Izrada projektne dokumentacije Projekt vrijedan 88 milijuna kuna: Žele iskoristiti golem potencijal geotermalnih izvora u županiji

– Ulagali smo u gotovo svakom kutku naše županije, naših oko 283 milijuna kuna. Hrvatske ceste također investiraju, ne zaboravimo omišku zaobilaznicu sa 174 milijuna kn, Ravča – Donja Gora 46 milijuna kn. Od naših projekata interesantna je Vela Farska – Murvica, potom smo uložili 13 milijuna kn u otočku cestu kroz Čiovo, 50 milijuna kuna iz europskih fondova je za cestu Pučišće – Povlja, ulažemo na sinjskom, imotskom području, ŽUC sudjeluje u cestovnim projektima na području Splita. Moderna infrastruktura je primarna točka konkurentnog gospodarstva, jer neće vam nitko doći ako nemate apsolutno sve razvijeno u poslovnim zonama, gradovima i općinama – poručio je Šošić