Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
“EU fondovi 2021. – 2027. – nove prilike“

Županija i RERA pomažu poduzetnicima i OPG-ovcima u pripremi projekata

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Županija je povukla više od 6,1 milijardi kuna sredstava i najuspješnija je u Republici Hrvatskoj

Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021. – 2027.? Koliko bespovratnih sredstava ima na raspolaganju i kakvi će se projekti moći financirati? Kako sredstva iz EU fondova mijenjaju lokalne sredine? Odgovore na ova i brojna druga pitanja dobili su sudionici informativno-edukativnog događaja pod nazivom “EU fondovi 2021. – 2027. – nove prilike“, održanog u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Splitsko – dalmatinske županije i Javne ustanove RERA S.D.

UREĐENJE JEDNOG OD BISERA OSIJEKA Počelo nasipavanje plaže na Kopakabani

Završeni brojni projekti

– Iz poštovanja prema RERI i njezinim djelatnicima moram ponoviti da smo mi u ovom razdoblju povukli više od 6, 1 milijardi kuna sredstava, što je izuzetno važno. Spomenut ću samo šest aglomeracija, cestovnu infrastrukturu, lučku i pomorsku infrastrukturu, dakle, najuspješnija smo županija u RH, ako izuzmemo Grad Zagreb. Nastavit ćemo i dalje jer smo tek sad u pandemiji osvijestili koliko su europski fondovi važni. Omogućili su državi, županiji i lokalnoj zajednici da opstane. Da nije bilo europskih sredstava, brojne projekte ne bismo mogli realizirati. Imali smo problem unutar Doma zdravlja s radiolozima. Da nismo uveli digitalnu radiologiju, zahvaljujući europskim sredstvima izvukli smo 18,5 milijuna kuna za 11 digitalnih radioloških uređaja i 4 digitalna mamografska uređaja i taj je problem gotovo nevidljiv građanima. S druge strane, nova prilika u razdoblju 2021. – 2027. je na svima nama, to je jedini ispravni put – rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan i zahvalio Vladi RH na umješnosti i lobiranju za tolika financijska sredstva.

Zaključio je da je na svim lokalnim zajednicama, ali i gospodarstvenicima da pripreme projekte za financiranje.

– Lokalne zajednice moraju biti spremne barem načelnom idejom. Na žalost, imamo mnogo malih lokalnih zajednica koje nemaju kadrovskog potencijala pripremiti projekt. Zato smo kadrovski ojačali RERU i još ćemo je ojačavati kako bi bila na usluzi onim lokalnih zajednica koje nemaju kadrovskog i financijskog potencijala za apliciranje projekata – poručio je Boban. Iznio je podatak da je Županija potpisala 273 ugovora s OPG-ovcima, a preko 170 ugovora je riječ o financijskoj pomoći za izradu projekata. U tijeku je natječaj za malo i srednje poduzetništvo, a ove godine bit će više od 250 prijava od čega se četiri petine odnose na financiranje pripremanja projekata. 

– Županija i RERA svima je jako veliki oslonac u pripremi projektne dokumentacije – rekao je župan Boban i pozvao sve koji imaju problema s pripremom projekata da im se jave.

VELIKA INVESTICIJA Napokon će se graditi podvožnjak na Čepinskoj, stiže i 13 autobusa

Što se tiče većih projekata, Županija planira raditi na infrastrukturi, velikim cestovnim projektima, te uspostavi zelene energije poput elektrane na Visu, sagrađene zahvaljujući europskim sredstvima. Jozo Sarač, ravnatelj RERE najavio je da su im u novom financijskom razdoblju na raspolaganju dvostruko veća sredstva nego do sada što će zahtijevati bolju organizaciju.

Godine priprema

– Naša razvojna agencija već se više godina priprema za novo programsko razdoblje, organizacijski i tehnički. Lokalnim samoupravama pripremili smo više od 1500 projekata te osigurali 62 milijarde kuna – rekao je Sarač. U programu su sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i drugi.