Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
VELIKA INVESTICIJA

Napokon će se graditi podvožnjak na Čepinskoj, stiže i 13 autobusa

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ugovor potpisan za podvožnjak vrijedan je 93,1 milijun kuna

Nazire se kraj jednog od gorućih prometnih problema u Osijeku – gradit će se podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, koju građani nazivaju i Čepinska. Cesta je to kojom svakodnevno prođu na tisuće vozila, a presijeca je željeznička pruga.

Na peto međunarodno natjecanje u Štrigovi prijavljeno 165 uzoraka vina U Svjetskom centru pušipela odličja najboljim kapljicama

Rasteretit će promet

U prisutnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade Tome Medveda, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića te saborskih zastupnika Ivana Radića i Gorana Ivanovića, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt gradnje podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku.

Također, ministar Oleg Butković s predstavnicima GPP-a Osijek potpisao je ugovor o nabavi novih 13 autobusa, ukupno vrijednih nešto više od 32 milijuna kuna.

Foto: Osječko-baranjska županija

– Desetljećima je Čepinska jedna od najprometnijih ulica u Osječko-baranjskoj županiji, a o podvožnjaku koji bi rasteretio promet govori se godinama. Prije tri godine, kada su Hrvatske ceste procijenile da je takva investicija moguća, Grad Osijek izradio je projektnu dokumentaciju, a potom je saborski zastupnik Ivan Radić nastavio lobiranje u Hrvatskom saboru. Danas smo potpisali ugovor o realizaciji vrijedan 93,1 milijun kuna. Također, znatna investicija je i nabava 13 autobusa vrijednih 32 milijuna kuna, čime će građani Osijeka imati kvalitetniju uslugu javnog gradskog prijevoza. Sve to ide u prilog činjenici da je Osječko-baranjska županija prema svim statističkim pokazateljima krenula naprijed, a projekti koje ćemo realizirati u sljedeće četiri godine dodatno će osnažiti istok Hrvatske – rekao je župan Anušić.

Svečanosti potpisivanja dvaju vrijednih ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Drago mi je da sam u Osijeku i svjedočim potpisivanju jednog od kapitalnih projekata u gradu, a to je gradnja podvožnjaka na Čepinskoj cesti kojom će se riješiti prometne gužve na tom pravcu. Veselim se da je ta investicija financirana u 85-postotnom iznosu novcem Europske unije, odnosno u 15-postotnom iznosu novcem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ovakva investicija golem je iskorak i znatno podiže kvalitetu života građana Osijeka i njegovih gostiju – kazao je Plenković.

epidemiološka slika sve bolja Brođanka Katarina Marić milijunta je osoba cijepljena protiv COVID-19 u Hrvatskoj

Kapitalne investicije

Oba ugovora nastavak su kapitalnih investicija na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Tijekom protekle četiri godine u Osječko-baranjskoj županiji, ističe župan Anušić, započeo je veliki investicijski ciklus, u gradnji je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, uskoro počinje gradnja Gospodarskog centra, potpisani su prvi ugovori koji vode prema realizaciji novog KBC-a Osijek, a do kraja godine počet će i gradnja gimnazije.