Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
epidemiološka slika sve bolja

Brođanka Katarina Marić milijunta je osoba cijepljena protiv COVID-19 u Hrvatskoj

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Premda po godinama pripadam rizičnijoj skupini, čekala sam red da cjepivo dobiju potrebitiji. Nije mi bilo važno koje cjepivo ću dobiti, već samo da se cijepim i ne razbolim – rekla je Marić.

Katarina Marić (70) iz Brodsko-posavske županije milijunta je osoba cijepljena protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Cjepivo je primila u Domu zdravlja u Slavonskom Brodu, a na konferenciji za novinare rekla je da se među prvima prijavila za cijepljenje te da to preporučuje svima. Apelirala je na mlade da se također cijepe kako ne bi ugrozili zdravlje svojih starijih ukućana.

branitelj upozorava na sporo rješavanje problema Župan Bajs pomoći će umirovljenom branitelju

Cijepljenje od 27. prosinca

– Premda po godinama pripadam rizičnijoj skupini, čekala sam red da cjepivo dobiju potrebitiji. Nije mi bilo važno koje cjepivo ću dobiti, već samo da se cijepim i ne razbolim – rekla je Marić.

Cijepljenje u Brodsko-posavskoj županiji, kao i u ostatku Hrvatske, provodi se od 27. prosinca prošle godine. Dr. Ivan Štivić, specijalist epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, tom je prilikom pozvao sve neodlučne sugrađane da se jave i cijepe jer, kako je napomenuo, ovoj pandemiji svi želimo stati na kraj. Prema procjeni Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u toj županiji do sada je prvom dozom cijepljeno više od 33 posto, a drugom dozom 12 posto punoljetnog stanovništva. Koordinator za cijepljenje u Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića u Slavonskon Brodu dr. Anto Lukenda rekao je da se cijepilo više od 60 posto djelatnika.

– Cjepivo ne štiti 100 posto od nove infekcije. Imamo djelatnika koji su se zarazili iako su bili cijepljeni, ali klinička slika je bila blaža i lakše su preboljeli koronavirus – istaknuo je Lukenda. A epidemiološka slika u Brodsko-posavskoj županiji, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, posljednjih je tjedana sve bolja.

Oporavilo se 11.455 osoba

Prema podacima Stožera civilne zaštite, u Brodsko-posavskoj županiji u petak je registrirano 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U županiji se od koronavirusa trenutačno liječe 143 osobe, od kojih je 59 na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima pozitivnim na koronavirus 15 osoba je na respiratoru. Trenutačna sedmodnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 97 dok 14-dnevna incidencija iznosi 258. Ukupan broj zaraženih osoba od početka epidemije sada iznosi 11.826, a oporavilo se 11.455 osoba.