Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
sportsko rekreacijski centar

Najavljene investicije u sustav zasnježenja na Platku

Platak
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Tijekom petogodišnjeg razdoblja Županija je u Platak uložila oko 30 milijuna kuna

Na redovnoj tjednoj tiskovnoj konferenciji zamjenik župana Marko Boras Mandić te pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestili su novinare o ponovljenom natječaju za financiranje gradnje sustava za zasnježenje i uređenja cjelogodišnjeg sadržaja u sklopu provedbe projekta Regionalni sportsko rekreacijski i turistički centar Platak te o početku nove školske godine.

Škola Hreljin BAKAR Otvorena nova školska sportska dvorana

Što se tiče razvoja Platka, zamjenik Boras podsjetio je da je Županijska skupština razmatrala prijedlog o financiranju na sjednici 12. srpnja 2018. godine. Nakon rasprave o provođenju javne nabave za građenje sustava za zasnježenje, ponuđenim većim iznosima od procijenjenih te potrebi povećanja iznosa financiranja za trogodišnje razdoblje, Odluka nije donesena. Potom je dogovoreno provođenje ponovnog postupka.

Pristigle su tri nove ponude u rasponu od 22,44 milijuna kuna do 22,9 milijuna kuna bez PDV-a. Procijenjena vrijednost nabave u odnosu na troškovnike glavnih projekata i prethodno proveden postupak javne nabave odnosno dostavljene ponude, utvrđena je u iznosu od 23,5 milijuna kuna. Zamjenik Boras je istaknuo kako će projekt ponovno biti razmatran na Županijskoj skupštini 27. rujna te pozvao vijećnike na kvalitetan pristup temi i dodao kako se nada postignutom konsenzusu. Tijekom petogodišnjeg razdoblja Županija je u Platak uložila oko 30 milijuna kuna. 

Krk Predstavljeni turistički rezultati Ostvarili rast noćenja i dolazaka u odnosu na 2017.

Programske aktivnosti smjestile su Platak na poziciju sportsko rekreacijskog centra s nizom sadržaja koji su na raspolaganju za korisnike tijekom cijele godine. Sve veće korištenje sadržaja i zainteresiranost velikog broja korisnika opravdala su dosadašnje napore i ulaganja Županije u obnovu i dopunu turističkih, sportskih i rekreacijskih sadržaja. Za daljnji razvitak zimskih sadržaja i sigurnu sezonu potrebno je osigurati uvjete za zasnježenje staza Radeševo, Pribaniš te Babylift ulaganjem u izgradnju sustava za zasnježenje.

Također, izgradnja sustava, a radi se o sustavu retencije vode odnosno svojevrsnog akumulacijskog jezera, osigurala bi se i tehnička voda za ljetnu sezonu. Zamjenik Boras istaknuo je i potrebu za izgradnjom nove žičare na Platku s obzirom da je ona koja je trenutno u funkciji stara gotovo 40 godina. Što se tiče smještajnih kapaciteta na Platku, uređene su sobe u Velikom domu, dok će Općina Čavle pristupiti sanaciji krova Malog doma te nakon toga uređenja interijera. Naglasio je da je izgradnja novih objekata gotovo nemoguća dok na Platak ne stigne voda, izvijestili su iz PGŽ-a. 

Župan Zlatko Komadina Primorsko-goranska županija Nepovratnih sedam milijuna eura za 10 projekata