Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Unatoč koroni, padu izvornih prihoda, ukidanju prireza, Grad Bjelovar 2020. završio sa 643.000 kuna viška

Najbolja godina u povijesti Bjelovara

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Unatoč kriznoj godini prihodi su više nego dobri, a tako je počela i ova godina, ističu u upravi Grada

Iako je proteklu godinu obilježila koronakriza, lockdown, pad izvornih gradskih financija između 20 i 25 posto, ukidanje prireza, tromjesečno oslobođenje plaćanja računa prema Gradu Bjelovaru za domaće poduzetnike, Grad Bjelovar je godinu završio s viškom od 643 tisuće kuna.

GAREŠNICA Za zajednice i Crveni križa 1,5 milijuna kuna

Dobro krenuli

– Tom iznosu moramo dodati i 72 tisuće kuna, odnosno preneseni višak iz 2019., pa tako imamo ukupni višak od 716 tisuća kuna. Konsolidirani višak, točnije višak s proračunskim korisnicima iznosi 5,8 milijuna kuna. Toliko o svim onim komentarima da su financije Grada Bjelovara nestabilne i nerealne, da je gradski proračun „presušio“ i Grad Bjelovar ide u bankrot. Prirez je u Gradu Bjelovaru na godišnjoj razini iznosio 10 milijuna kuna, a sada ispada ne da smo kompenzirali taj prirez već da smo povećali prihode. Na današnji dan Grad Bjelovar raspolaže s gotovo osam milijuna kuna na računu. Izvršenje gradskog proračuna Grada Bjelovara 2015. iznosilo je 114 milijuna kuna, 2016. 134 milijuna kuna, 2017. godine 136 milijuna kuna, 2018. 153 milijuna kuna, 2019. godine 190 milijuna kuna i 2020. godine 255 milijuna kuna. Kada maknemo plaće i još neke dodatne segmente, dolazimo na 189,550 milijuna kuna – kaže gradonačelnik Dario Hrebak i ističe da je protekla godina definitivno najbolja u povijesti Grada Bjelovara.

– Prošlog mjeseca smo s prihodima bili malo bolji nego u isto vrijeme 2019., a za 670 tisuća kuna lošiji od 2020.

REBALANS PRORAČUNA Proračun veći za 1,3 milijuna kuna

Danas sam dobio najnovije informacije za prvih 15 dana veljače i oni zvuče nestvarno. U 2019. smo u istom razdoblju imali 5,2 milijuna kuna, u 2020. 5,1 milijun kuna, a sada 5,7 milijuna kuna. Gledajući brojke, godina je krenula dobro. Vrlo vjerojatno ćemo tijekom ožujka ili travnja ići i u rebalans proračuna i to u pozitivnom smislu. Gradski Odjel za financije radi izuzetno kvalitetan posao. Nekada me gledaju kao luđaka i smatraju da previše riskiram, ali ih vrlo poštujem jer uvijek rade konzervativne procjene. U kriznim vremenima to tako i treba biti. Vjerujem da ćemo u rebalans proračuna uspjeti ubaciti i neke druge milijunske projekte. Znam da će nakon ovoga određeni kritičari krenuti tražiti slabe točke, no ja sam siguran da ih nemamo. Zaduženost Grada Bjelovara je u ovom trenutku zanemariva i ona je uobičajena kao i u drugim gradovima. Ni po čemu ne odskačemo od drugih, čak bih se usudio reći da je Grad Bjelovar gotovo nezadužen grad. Država nam je bila dužna 13 milijuna kuna, a mi smo i bez toga funkcionirali jako dobro – detaljan je bio gradonačelnik.

Svi računi plaćeni

Pročelnica Mirela Bašić potvrdila je Hrebakovu izjavu rekavši kako je Grad prošle godine bio zadužen 13 posto od onog mogućeg, dok će ove godine taj postotak biti veći i iznosit će 40-ak posto. Tijekom 2020. na godišnjoj razini imali su 3 milijuna i 700 tisuća kuna otplate kredita, a sada idu na 8 milijuna i 300 tisuća kuna. Na godišnjoj razini mogu imati otplatu kredita u visini 19 milijuna kuna. Svi računi Grada Bjelovara su plaćeni i nema nikakvih zaostataka, zaključila je.