Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
vinarska tradicija

Najbolja vina županije u srijedu u centru Zagreba

vino
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Revija počinje u 13 sati, a u sklopu programa bit će održane i dvije radionice: jedna o pjenušcima, a druga o sirevima i vinu

Zagrebačka županija ima gotovo 15.000 registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova), što je najviše u Hrvatskoj. Na njezinom, većinski ruralnom prostoru razvila se i bogata vinska tradicija. Kako bi to i dokazala, Županija organizira prvu reviju najboljih vina Zagrebačke županije koja će se ove srijede održati od 13 sati u zagrebačkom hotelu Westin.

jagoda raurica Jastrebarsko Ako se pitaju potrošači, najbolja je sorta jagoda raurica

Održat će se i radionice

Na reviji će svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti predstaviti vinari iz devet vinogorja u županiji, a posebni će gosti revije biti vinari iz Slovenije.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Josip Kraljičković smatra da se ovakvim revijama može pomoći proizvođačima.

– Stavljamo naglasak na najbolje, na promjene trendova i uvođenje novih tehnologija – kazao je.

Na reviji će se u 13.15 dodjeljivati šampionska odličja s 15. ocjenjivanja vina županije te će se održati i dvije radionice: u 14 sati “Sir i vino”, a u 16 “Pjenušci Zagrebačke županije”.

– Radionicu o sirevima održavamo za najveće vinoljupce, da čujemo povratnu informaciju o tome koje marke i vrste sireva traže. Radionica o pjenušcima, s druge strane, dokazuje raznolikost ponude u našoj županiji – pojašnjava nam Kraljičković.

Tri vinske ceste

U županiji se vinogradarska proizvodnja odvija na površini od 827 hektara na kojoj je zasađeno oko pet milijuna trsova. Isto tako, na tom prostoru postoje tri vinske ceste: Zelinska, Plešivička i Samoborska.

– Vinarstvo je u Zagrebačkoj županiji posebno jer se u njoj mogu naći međunarodne, udomaćene i autohtone sorte u kojima je zadržana ona prava osobnost vina – smatra Kraljičković i dodaje da ga posebno vesele šampionska odličja koja su županijska vina dobila na ocjenjivanjima i u Hrvatskoj i na međunarodnim natjecanjima.

građevina EU sredstva Za dogradnju 3 vrtića i 1 kulturnog centra 22,5 milijuna kuna