Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Jastrebarsko

Ako se pitaju potrošači, najbolja je sorta jagoda raurica

jagoda raurica
Foto: Zagrebačka županija
Ocjenjivano je 15 sorti, potrošači su ocjenjivali tri vanjske i šest unutrašnjih karakteristika jagode, a pobijedila je sorta raurica

Koje su najsvježije, koje najukusnije, a koje najkiselije raspravljali su i procjenjivali potrošači prošlog ponedjeljka u izletištu Kljun, u Jastrebarskom. Već 14 godina organiziraju ga Udruga uzgajatelja jagoda grada Zagreba zajedno s udrugom Jagodni prsten koja okuplja uzgajatelje s područja županije. Ocjenjivano je 15 sorti, a potrošači su ocjenjivali tri vanjske i šest unutrašnjih karakteristika jagode – veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost te odnos šećera i kiselina, kao i aromu i punoću okusa. Najbolje je ocjene dobila sorta jagoda raurica pa je ponijela titulu pobjednice. U Županiji su zadovoljni proizvodnjom jagoda.

Općina Dubravica Projekt 'Kumrovečka pruga' Revitalizacija zagorske žile kucavice mogla bi početi 2019.

– Činimo sve da potrošačima skrenemo pozornost da je najbolja jagoda ona koja je njima najbliža. A Zagrepčanima je najbliža ona koja se uzgaja na rubnim dijelovima Zagreba i u Zagrebačkoj županiji – rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo i dodao da je za uzgajatelje važno i testiranje jagoda na ostatke pesticida, koje se provodi posljednje dvije godine, kako bi dodatno pojačali povjerenje kod potrošača.

Kraljičković je također naglasio da primjećuje trend kod proizvođača.

– Sve je manje konvencionalne proizvodnje, oni sve više idu u smjeru organskoga uzgoja – ustvrdio je.

energetska obnova EU sredstva Najesen kreće energetska obnova jaskanskog Doma zdravlja