Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
ajvarfest

Najbolji ajvar kuhaju u Donjem Čagliću

1/20
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Drugo mjesto pripalo je lipičkoj ekipi „Zajednica Talijana Lipik“ dok je treće mjesto osvojila ekipa „Udruga žena Antunovac", a u pravljenju ajvara natjecalo se rekordnih 26 ekipa

Četvrti Ajvarfest održan u Lipiku u organizaciji Grada Lipika i njegove Turističke zajednice dobio je novog pobjednika! Najbolji ovogodišnji ajvar pripremili su mještani Donjeg Čaglića, koji su pobijedili u najjačoj konkurenciji od kad je Ajvarfesta u Lipiku, jer je ove godine nastupilo čak 26 ekipa. Drugo mjesto pripalo je lipičkoj ekipi „Zajednica Talijana Lipik“ dok je treće mjesto osvojila ekipa „Udruga žena Antunovac".

Prve tri ekipe osvojile su poklon bonove u iznosu od 500, 300 i 100 kuna te lonce zapremnine 4 litra, dok su utješne nagrade u obliku poklon krpe i kuhače podijeljene svim ostalim sudionicima „jer su danas svi pobjednici“ rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je svim sudionicima uručio nagrade.

Nakon predaje uzoraka u 16 sati, o kvaliteti rada svake ekipe odlučivao je šesteročlani žiri koji je predane uzorke ocjenjivao po četiri kriterija; okus, boja, izgled i gustoća, a činili su ga Kornelija Benyovsky Šoštarić, Davorka Knok, Martina Marić, Danijela Crnak, Zdravko Andri i Antun Nenadović.

Divan dan kao stvoren za kuhanje i druženje na otvorenom pod krošnjama stabala pod Jelkinim brijegom počeo je prijepodnevnom podjelom namirnica natjecateljima tj. 15 kilograma paprike i 5 kilograma patlidžana (koje neki od natjecatelja nisu ni koristili). Ekipe su od 10 ujutro do 16 sati ispunili lipički park mirisima pečene paprike i patlidžana, koje su nakon predaje uzoraka zamijenili mirisi pečenog mesa. A ekipa je bilo uistinu puno i to odasvud, uz 12 lipičkih nastupile su još po dvije ekipe iz Pakraca, Dobrovca i Požege, a po jedna iz Brezina, Brekinske, Antunovca, Šeovice, Donjeg Čaglića, Ramanovaca, Novske i Zagreba!

Rano poslijepodne na Ajvarfest su pristigli i brojni posjetitelji koji su odlučili da je ta manifestacija idealan način za provesti ugodno poslijepodne s obiteljima, a osim u samom ajvaru koji se mogao naravno probati kod svih natjecatelja mogli su uživati u pivu i gastro ponudi pivovare Slavonica, kao i u ponudi lokalnih OPG-ova i poduzetnika, djeca su se mogla zabaviti na toboganu napuhancu i jahanju konja koje je na Ajvarfest doveo lokalni KK Dijamant Lidije Bašnec, dok je glazbeni ugođaj dao bend „Bezimeni“. Osim obilaska izložbeno-prodajnih štandova tijekom Ajvarfesta se moglo provozati i kočijom Državne ergele Lipik ili se provozati turističkim vlakićem Grada Lipika.