Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
prvenstvo u belom manastiru

Najbolji fiš skuhan u Baranji

1/15
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Čini se jednostavno jer se vrlo malo sastojaka nalazi u pravom baranjskom fišu, no težak je zadatak za natjecatelje pogoditi savršene omjere, a za stručni sud iznimno izazovan zadatak – odabrati najbolje

Najveća hrvatska fišijada ove godine održana je u subotu na Trgu slobode u Belom Manastiru. Čak 250 kotlića, koliko je iznosio i službeni maksimum za prijavu, krilo je kulinarske tajne odnosa vode, ribe i paprike, a najbolje je omjere ovo godine posložio Josip Antolović iz Beravaca. Drugo je mjesto osvojio Kristijan Kuna, a treće Josip Kitanović.

Županija u sklopu projekta ViCTour-Virtualni i kulturni turizam izradila promotivni film Oko 150.000 fotografija pretočeno je u video o ravnicama, rijekama....

– Nakon 250 prijavljenih, morali smo zatvoriti prijave jer je nemoguće smjestiti taj broj natjecatelja koliko ih je iskazalo interes. Naša je fišijada najveća manifestacija te vrste i prepoznata je kao kulinarski, ali i turistički proizvod – rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Uz Prvenstvo Hrvatske, održava se i amatersko natjecanje Prvenstvo Baranje i to već 40. put. Organizatori su Grad Beli Manastir, Turistička zajednica Baranje te Osječko-baranjska županija koja je ovaj događaj prepoznala kao vodeći turistički brend Beloga Manastira. – Iako je Baranja poznata po iznimno bogatoj i raznolikoj gastronomskoj ponudi, za fiš se usudim reći da je jedan od najuspješnijih brandova kada govorimo o hrani, na našem području. U Belom Manastiru desetljećima se održava ova manifestacija, a natjecatelji dolaze s najrazličitijih adresa iz Hrvatske, ali i šire.

Turizam u brojkama Više gostiju i noćenja u županiji

Čini se jednostavno jer se vrlo malo sastojaka nalazi u pravom baranjskom fišu, no težak je zadatak za natjecatelje pogoditi savršene omjere, a za stručni sud iznimno izazovan zadatak – odabrati najbolje – kazao je župan Ivan Anušić. Stručni žiri čine tri predstavnika Hrvatskog kuharskog saveza na čelu s Ivanom Đukićem, predsjednikom Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije. Iako je i ova fišijada imala natjecateljski karakter, na kraju dana, reći će brojni natjecatelji i posjetitelji, svi su bili pobjednici. Uz vatru, kotlić i baranjska vina uživali su mnogi, najavivši svoj dolazak i dogodine.