Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županije obrtnicima sufinancira nastupe na sajmovima

Najbolji omjer radnoaktivnih osoba i umirovljenika u državi

Foto: Međimurska županija
Gospodarski rezultati za 2020. pozitivni su u rastu prihoda, prometa, otvaranju radnih mjesta kao i smanjenju nezaposlenosti

Međimurska županija 12. godinu zaredom članovima Obrtničke komore Međimurske županije sufinancira nastupe na sajmovima i manifestacijama. Sporazum koji će međimurskim obrtnicima i dalje omogućiti izlaganja na regionalnim sajmovima u 2021. godini potpisali su predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

NIJE BILO PRIGOVORA NA REZULTATE IZBORA Posavec: "Pred nama su veliki izazovi"

– Hvala Međimurskoj županiji što omogućava da naši članovi sudjeluju na sajmovima i promoviraju svoju djelatnost izvan Međimurja. Prošla godina nas je sve malo zakočila i nismo ostvarili nijedan sajam, epidemiološka situacija se poboljšava u cijeloj Hrvatskoj te se nadam da ćemo početi sa sajmovima – rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak. Župan Matija Posavec ističe da gospodarstvo Međimurja većinom počiva na malom i srednjem poduzetništvu te na tragu toga Međimurska županija Obrtničku komoru i njezine članove dugi niz godina financijski potpomaže.

Pozitivni rezultati

– Međimurska županija intenzivno izdvaja sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva i u godinama prije pandemije koronavirusa. U 2020. godini, koja je percipirana kao krizna godina, u Međimurskoj županiji otvoreno je 173 novih obrta, prijašnjih godina smo u jednom trenutku imali smanjenje broj obrta dok pak zadnjih nekoliko mjeseci bilježimo povećanje obrta. Također je bitno naglasiti da je od 1. siječnja do 15. travnja ove godine otvoreno 36 novih obrta. Gospodarski rezultati za 2020. pozitivni su u rastu prihoda, prometa, otvaranju radnih mjesta kao i smanjenju nezaposlenosti. Cijelu 2020. godinu i dio 2021. stopa nezaposlenih u najgorem trenutku bila je 5,6%, a danas ona iznosi 5,1 posto, prema izvješću Zavoda za zapošljavanje svaki mjesec imamo smanjenje broja nezaposlenosti. U Međimurskoj županiji najbolji je odnos radnoaktivnih stanovnika i umirovljenika u državi i on iznosi 1,66 aktivnih osiguranika na jednog umirovljenika, dok je prosjek Hrvatskoj 1,25 – istaknuo je župan Posavec.

Na peto međunarodno natjecanje u Štrigovi prijavljeno 165 uzoraka vina U Svjetskom centru pušipela odličja najboljim kapljicama

Mjere pomoći

U ožujku prošle godine Međimurska županija pripremila je plan mjera pomoći gospodarstvu s ciljem rasterećenja privatnog sektora na području Međimurja, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i srednjih poduzetnika, a mjere se većim dijelom nastavljaju i u 2021. Mjere se provode putem potpora za jačanje i razvoj poduzetništva, programa potpora u poljoprivredi, sufinanciranja nastupa na sajmovima, samozapošljavanja nezaposlenih osoba, kao i stipendiranjem učenika za deficitarna zanimanja. Potpisivanju Sporazuma vrijednog 70.000 kuna nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Barbara Marciuš te tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Robert Varga.