Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Okrugli stol o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu

Najveći problem za zdravlje su lebdeće čestice

Rafinerija nafte Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
One su globalni problem, a nastaju i zbog industrije, prometa, istaknula je Maja Knepr Šegina iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Onečišćenje zraka i toksikološki utjecaj na zdravlje ljudi bila je tema okruglog stola u sklopu projekta edukacije i obavješćivanja građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu. Projekt provodi Brodsko-posavska županija u suradnji s partnerima, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Okučanima obilježena 24. obljetnica veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i policije Bljesak je donio slobodu u zapadnu Slavoniju, ali i najavio oslobađanje cijele Hrvatske

– Evidentno je da postoje tvari koje onečišćuju zrak i da od njih postoji opasnost, ali to ovisi u kojim se koncentracijama pojavljuju i koliko dugo utječu na ljude. Najveći problem su lebdeće čestice koje se pojavljuju u visokim koncentracijama tijekom godine i premašuju dozvoljene vrijednosti, ali one su globalni problem, a nastaju i zbog industrije, prometa – istaknula je Maja Knepr Šegina iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Zvonimir Penić

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković napomenuo je kako je prema podacima Registra malignih oboljenja i tumora za 2016., kada je riječ o muškarcima, Brodsko-posavska županija na 6. mjestu, dok podaci o dobno standardiziranim stopama za žene govore da je kao i ranijih godina ispod prosjeka Republike Hrvatske. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka dodala je da je upravo onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije u Brodu (BiH) bilo temeljna točka u pokretanju ovog projekta te da se rezultati prate kontinuirano. 

wi-fi internet POTPISAN SPORAZUM Internet u 16 brodskih općina