Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Okučanima obilježena 24. obljetnica veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i policije

Bljesak je donio slobodu u zapadnu Slavoniju, ali i najavio oslobađanje cijele Hrvatske

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Okučani su simbol težnje, borbe i želje hrvatskog čovjeka za slobodom, a danas je to mirno mjesto općina suživota, općina koja se ubrzano razvija. Dio naše županije dugo je bio okupiran. Bljesak je donio slobodu u taj kraj, rekao je župan Marušić

– Bljeskom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske. Danas posebno suosjećamo s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, s obiteljima svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja – rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na obilježavanju 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojom je 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Predsjednica je naglasila da u ovom trenutku ne treba govoriti samo o prošlosti, nego i o budućnosti, jer u Okučanima vidimo mlade naraštaje vojnika i policajaca kojima dugujemo zahvalnost za sigurnost koju uživamo u Hrvatskoj.

Završena energetska obnova OŠ S. Radića i Srednje škole M. A. Reljkovića 'Promijenili smo i vanjski identitet škole da postanemo intrigantni izvana kao što smo iznutra'

Općina suživota

U sklopu središnje svečanosti kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine pročitana su imena svih poginulih u Bljesku, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz predsjednicu, počast svim poginulim i smrtno stradalim braniteljima u Spomen-parku hrvatskih vitezova u Okučanima odali su i roditelji i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te izaslanstva Hrvatske vojske, Generalskog zbora i brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Dan ranije vijenac je u Okučanima položio i premijer Andrej Plenković.

Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem i načelnikom općine Okučani Acom Vidakovićem.

Foto: Zvonimir Penić

Počele pripreme Državna izložba lipicanaca 12. svibnja u Slavonskom Brodu

– Okučani su simbol težnje, borbe i želje hrvatskog čovjeka za slobodom, a danas je to mirno mjesto općina suživota, općina koja se ubrzano razvija. Dio naše županije dugo je bio okupiran. Bljesak je donio slobodu u taj kraj, ali i najavio oslobađanje cijele Hrvatske – rekao je župan Marušić.

U spomen na 51 poginulog hrvatskog branitelja u akciji Bljesak, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta su u sklopu središnje svečanosti na svaku od kristalnih kocki položili isto toliko crvenih ruža. Državni vrh potom je razgledao izložbu ratnih fotografija Zorana Filipovića, dok je za brojne posjetitelje organiziran i cjelodnevni prikaz Taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbenih i neborbenih tehnika te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, kao i prezentacija projekta Kadet i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

wi-fi internet POTPISAN SPORAZUM Internet u 16 brodskih općina

U 32 sata oslobođeno 500 km

Podsjetimo, akcija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. u 5.30, a u njoj je sudjelovalo 7200 pripadnika HV-a i policije. Za samo 32 sata oslobođeno je 500 kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije, čime je Brodsko-posavska županija postala i teritorijalno cjelovita. Isto tako, uspostavljena je veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga, u akciji Bljesak stradao je 51 pripadnik vojske i policije , a njih 162 su ranjena.

Klimatske promjene O nacrtu Strategije možete se izjasniti do 25. svibnja PRIZNANJA I POHVALE Obilježena 26. obljetnica Brodsko-posavske županije