Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Završena energetska obnova OŠ S. Radića i Srednje škole M. A. Reljkovića

'Promijenili smo i vanjski identitet škole da postanemo intrigantni izvana kao što smo iznutra'

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U novom ruhu i energetski učinkovite, ušteda energije bit će iznad 70 posto

Dvije škole u Brodsko-posavskoj županiji ovih su dana osvanule u novom ruhu i postale energetski učinkovite.

Vlak Poziv županije Sufinancirat će se troškovi prijevoza studenata

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove OŠ Stjepana Radića u Oprisavcima je 2,58 milijuna kuna, od čega je bespovratno 1,58 milijuna kuna, dobivenih u sklopu druge faze energetske obnove škola kojima je županija osnivač. Sredstva su osigurana na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. godine, Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, investicijskom prioritetu 4C - Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade u stambenom sektoru te specifičnom cilju 4C1- smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Prokišnjavao krov

OŠ Stjepana Radića, koju danas pohađa 160 učenika, prokišnjavala je na jednom dijelu krova, a zimi je imala velike gubitke na grijanju. No to je sada stvar prošlosti.

– Posao smo natječajem dodijelili tvrtki Grand iz Županje. Odlično su odradili posao i zahvaljujem na završenoj investiciji, kao i ravnateljici škole koja je bila velika pomoć u osmišljavanju i provedbi projekta. Planirana ušteda energije je 73 posto tako da svi možemo biti zadovoljni – kazao je župan Danijel Marušić.

Predstavljene mjere za sprečavanje i suzbijanje opasne zarazne bolesti Lovci su prva crta obrane s afričkom svinjskom kugom i zato ih treba pripremiti

Uz poboljšanu energetsku učinkovitost, škola je dobila i novu fasadu, pa je postala pravi ukras Oprisavaca.

– Jako smo zadovoljni. Pri kraju je sezona grijanja i već vidimo velike uštede, kako na grijanju tako i na električnoj energiji. Iz energetskog razreda E škola je došla u razred B, dok je dvorana došla u energetski razred A, što nije malo. Krovište je obnovljeno, a dobili smo i novu kvalitetnu rasvjetu s LED žaruljama – kazala je ravnateljica Ivana Vukovarac.

Foto: Zvonimir Penić

Energetska obnova brodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, poznate po sjajnim rezultatima i uspjesima u povlačenju sredstava iz fondova EU, najveća je investicija projekata obnove u Brodsko-posavskoj županiji. Vrijedna 5,2 milijuna kuna, od čega su 3,2 milijuna bespovratna sredstva EU. Završetkom radova postignuta je energetska ušteda od 71 posto, a uz obnovu ovojnice i izmjenu termoventila napravljena je i nova kotlovnica te se prešlo na novi energent, s loživog ulja na plin, što će imati još značajniju ulogu u očuvanju okoliša.

V.d. ravnateljica škole Marija Tomić napomenula je da je energetska obnova škole deseti projekt koji se izvodi u ovoj školskoj godini.

Digitalni udžbenici Do znanja vizualizacijom, simulacijom i interakcijom

Projekti vrijedni 143 mil. kuna

– Presretni smo što je posao završen jer je iziskivao jako puno truda, suradnji, vođenja brige o samoj nekretnini koja je dobila novi oblik i izgled. Dobili smo puno, već smo osjetili razliku na grijanju u zimskom razdoblju. Promijenili smo i vanjski identitet škole da postanemo intrigantni izvana kao što smo iznutra – kazala je ravnateljica Tomić.

Zamjenik župana Damir Mirković naglasio je da je Županija ozbiljno shvatila mogućnosti koje joj se nude u fondovima Europske unije i nastoji ih što bolje iskoristiti.

– Županijski su proračuni vrlo mali, sami ne bismo mogli provesti ovako velike investicije. Samo u prošloj godini Brodsko-posavska županija provela je 143 milijuna kuna vrijedne projekte u energetskoj obnovi. Od toga 60 posto očekujemo iz EU, a 40 posto iz izvornoga proračuna te bismo u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj uzeli namjenski kredit koji ne ulazi u kreditnu zaduženost – dodao je Mirković.

Županija potiče rad s darovitima Među 605 testiranih, otkrili 110 darovitih učenika