Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Inicijativa župana Anušića za promjenu zakona urodila plodom

Nakon deset godina ponovo moguća eksploatacija šljunka i pijeska iz rijeka

Foto: Osječko-baranjska županija
Ova izmjena zakona donijet će brojne benefite, osnažit će gospodarske djelatnosti jer slijedi prestanak uvoza pijeska i šljunka, ističe župan Anušić

Od ideje do realizacije prošlo je manje od godinu dana, kako bi se ispravila desetogodišnja nepravda – poručio je nedavno Osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Županija pomaže Klasteru poljomehanizacije 35.000 kuna

Inicijativa o izmjeni Zakona o vodama stigla je upravo iz Slavonije u ime pet župana, a prvi je o njoj govorio Anušić na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je u Belom Manastiru održana u rujnu prošle godine. Krajem lipnja u Saboru je na prijedlog slavonskih saborskih zastupnika izglasan Zakon o vodama kojim je konačno riješen dugogodišnji problem zabrane eksploatacije pijeska i šljunka u Hrvatskoj.

Uvozili pijesak

Deset godina, bilo izričito kroz odredbe Zakona o vodama, ili u vidu iznimno kompliciranih i gotovo neostvarivih postupaka dobivanja ugovora o koncesiji, trajala je ova zabrana, na koju su cijelo vrijeme upozoravali brojni gospodarstvenici, građevinski sektor i brodari.

– Godinama za ovaj problem nije bilo sluha. Meni, a siguran sam i drugim čelnicima gradova i županija obraćali su se građevinari pojašnjavajući zakonski apsurd zbog kojeg su bili prisiljeni uvoziti pijesak. Naša Luka Osijek u prijeratnom razdoblju bila je druga po tonama pretovara, a danas u Osijek kod nižeg vodostaja više ni kruzeri ne mogu uploviti. Godinama teretni brodovi nemaju uvjete plovnosti zbog količine nanosa na dnu rijeke. Za plovnost rijekama neophodno je učestalo uklanjanje nanosa, što je i odrednica Strategije razvitka riječnog prometa Agencije za vodne putove i izvješća Europskog revizorskog suda. Nas pet slavonskih župana lani smo usvojili zajednički stav da je dozvola eksploatacije pijeska i šljunka jedno od strateških pitanja razvoja istoka Hrvatske i to smo predstavili Vladi. Drago mi je da je Vlada čula naše apele i prepoznala problem, pa imamo novi Zakon kojim ćemo moći ostvariti sve ekonomske benefite plovnosti rijeka i eksploatacije pijeska i šljunka – rekao je župan Anušić.

Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji Investicije tri milijarde kuna, a u Slavoniji prednjače po – useljavanju

Nove odredbe Zakona o vodama odnose se na dopuštenje eksploatacije šljunka i pijeska vađenjem iz obnovljivih ležišta putem ugovora o koncesiji, ako to pridonosi održavanju voda ili vodnih putova na unutarnjim vodama. Ova izmjena zakona donijet će brojne dobrobiti, osnažit će gospodarske djelatnosti jer slijedi prestanak uvoza pijeska i šljunka.

U susjednim zemljama koje nisu članice Europske unije, Srbiji i BiH, dopuštena je eksploatacija pijeska i šljunka, koji su se u Hrvatsku uvozili za potrebe građevinskog sektora i to po višestruko višoj cijeni. Novim odredbama omogućuje se brža i neposredna intervencija u hitnim slučajevima poplava i obrane od poplava, a jedan od najvažnijih benefita je osiguravanje veće plovnosti naših rijeka. U svim relevantnim strategijama, nacionalnim i europskim, vodni putovi i riječne luke navode se kao važan prometni resurs prostora istočne Hrvatske, a ovim zakonskim izmjenama konačno se omogućuje njihov sustavniji razvoj.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Na zahtjev proizvođača, u RDC-u i linija za ekološku proizvodnju

Najavljeno 80 kruzera

Tijekom ove godine Lučkoj upravi Osijek najavljen je posjet 80 kruzera čije uplovljavanje također ovisi o vodostaju Drave. Lani je njih 35 moralo otkazati ulazak u osječku luku. Iako novi zakon najveće koristi donosi gospodarskoj djelatnosti, nije zanemariv ni podatak da prilikom uplovljavanja kruzera u Osijek pristojba po putniku iznosi dva eura, što se bilježi kao prihod Lučke uprave. Uskoro počinje i gradnja novog putničkog pristaništa u Osijeku vrijednog 12,5 milijuna kuna, pa će nove odredbe Zakona o vodama ići u korist i razvoju turizma na području županije.