Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji

Investicije tri milijarde kuna, a u Slavoniji prednjače po – useljavanju

Foto: Osječko-baranjska županija
Najviše novootvorenih obrta u RH u posljednjih godinu dana bilježi OBŽ, bilo ih je 3896 lani u travnju, danas ih je aktivno 4226, točnije 330 više

Nije sve tako crno! – poručit će iz Osječko-baranjske županije svakome tko je zamišlja kao "veliki kolodvor" iz kojega autobusi, kao na traci, odlaze u Njemačku ili Irsku. Podaci ipak opovrgavaju uvriježeno mišljenje kako je to županija iz koje se statistički najviše iseljava i da je na samom začelju demografske statistike.

Pozitivne turističke brojke Za 20 posto skočio broj noćenja na području županije

Više prvašića

Nude, stoga, podatke iz Državnog zavoda za statistiku, Otvorenog proračuna RH te proračun Osječko-baranjske županije, kao i Izvješće Zavoda za zapošljavanje. Prema njima, stopa pada broja stanovnika izraženija je na području Like, u Dalmatinskoj Zagori, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i ostalim slavonskim županijama, a Osječko-baranjska je na 11. mjestu.

– Ne želimo time umanjiti problem, nego ga realno promatrati. Prema podacima s početka godine, oko 1800 ljudi doselilo se u Osječko-baranjsku županiju koja u odnosu na ostale slavonske županije prednjači po broju useljenih. Od toga, njih 1165 doselilo se iz drugih krajeva Lijepe Naše, a 598 iz inozemstva, najviše iz Njemačke, Srbije te BiH – navode u Županiji. U prvi je razred jesenas krenulo 2565 prvašića u osnovnim školama u cijeloj županiji, što je 135 učenika prvih razreda više nego lani. Uz maksimalno angažiranje na povlačenju bespovratnih i kreditnih sredstava EU i nacionalnih fondova, što izravno utječe i na angažiranje lokalne građevinske i ostale operative, Osječko-baranjska županija je razvila mnoge vlastite mjere koje utječu na demografska kretanja. Za projekte je osigurano 335,6 milijuna kuna, odnosno 61,4 posto izvornog županijskog proračuna, a od toga čak 32 posto, ili 109 milijuna kuna namijenjeno je gospodarstvu i investicijama. A 25 posto izvornog proračuna, ili 83 milijuna kuna, odnosi se na poljoprivredu, ruralni razvoj i kontinentalni turizam. Potpore za poticanje gospodarstva udvostručene su u odnosu na prethodne godine te iznose 8,6 milijuna kuna.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Na zahtjev proizvođača, u RDC-u i linija za ekološku proizvodnju

– Golem je interes građana za subvencioniranje kamate na stambene kredite, što je novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj, gdje Županija sufinancira 1 posto kamata stanovnicima s područja županije – kažu. Županija za obrazovanje iz proračuna izdvaja 25 posto, dok je prosjek drugih županija u RH 16 posto, za unapređenje stanovanja i zajednice izdvaja najviše od svih županija, čak 10 posto, dok je prosjek u RH 2 posto.

Prvi u energetskoj obnovi

– Prednjačimo po broju projekata i iznosu sredstva za energetsku obnovu zgrada javne namjene te smo jedina županija koja je samostalno prijavila projekt “Zaželi” uz pomoć kojeg je zaposleno 46 teže zapošljivih žena iz ruralnih područja.

Najuspješnija smo županija po povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja, gdje je u posljednje tri godine za naše poljoprivrednike osigurano milijardu i pol kuna – ističu u Županiji. Započeli su kapitalne infrastrukturne projekte, poput izgradnje I. gimnazije, zatim Regionalnog distribucijskog centra, Centra za gospodarenje otpadom, osigurali su EU novac za projektnu dokumentaciju novog KBC-a Osijek. Ukupne investicije u županiji iznose tri milijarde kuna.

Sinergijski nastup prema institucijama EU Slavonske županije zajedno (i) u Bruxellesu